20.5.09

Το "Πείραμα του Θεού"




Σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα, που βρίσκεται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα, μήκους 27 χιλιομέτρων , 175 μέτρα κάτω από το έδαφος, σχεδιάζεται το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα που έγινε ποτέ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την γέννηση του Σύμπαντος.

Μέσα λοιπόν σε αυτή τη σήραγγα δέσμες πρωτονίων κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός θα συγκρούονται μετωπικά αναπαράγοντας στιγμιαία τις επικρατούσες συνθήκες λίγο πριν από το big bang.

Η μεγάλη συχνότητα των συγκρούσεων, υπολογίζονται πάνω από 600 εκατομμύρια συγκρούσεις το δευτερόλεπτο, θα δώσουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε και τα πλέον σπάνια σωματίδια που μπορούν να δημιουργηθούν από τη μετατροπή της ενέργειας αυτής σε ύλη.

Το πείραμα αυτό θα διαρκέσει δεκαετίες και θα λάβουν μέρος χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και θα συντονίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ερευνας (CERN), θα κοστίσει περίπου 2 δις. Ευρώ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω της ερευνητικής ομάδας του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, συμμετέχει από το 1995, στο μεγαλύτερο σε όγκο πείραμα ATLAS.
Το πείραμα ATLAS μαζί με το εξίσου πολύπλοκο πείραμα CMS, θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα όπως:
Γιατί τα σωματίδια έχουν μάζα; Υπάρχει το σωματίδιο Higgs που φέρεται να είναι υπεύθυνο για τις μάζες των σωματιδίων; Τι είναι η σκοτεινή ύλη; Υπάρχουν άλλες δυνάμεις στη φύση; Πως εξαφανίστηκε η αντϋλη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη του Σύμπαντος;

Οσον αφορά στον εξοπλισμό, έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) που αποτελείται από 5.000 μαγνήτες και από έξι ανιχνευτές.
Δύο δε από τους ανιχνευτές αυτούς ο Atlas και ο Cms είναι τεραστίων διαστάσεων. Το συνολικό βάρος αυτών των επιστημονικών οργάνων ανέρχεται στους 9.000 τόνους.

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να παράξουν με τον LHC το μυστηριώδες «Μποζόνιο του Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», ένα σωματίδιο που εξηγεί γιατί ορισμένα σωματίδια έχουν μάζα ενώ άλλα όχι.

Λόγω αυτού του σωματιδίου και το όλο εγχείρημα
αποκαλείται και ως «Πείραμα του Θεού».

Επιφυλάξεις...

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι υπάρχουν και επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του πειράματος.
Ορισμένοι μάλιστα επιστήμονες μιλούν και για καταστρεπτικά αποτελέσματα για τον πλανήτη ακόμα και για ολόκληρο το σύμπαν.
Ωστόσο οι υπεύθυνοι του πειράματος χαρακτηρίσουν αυτές τις «φήμες» ως αποκυήματα φαντασίας.
Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, ίσως λένε, να δημιουργηθεί μια μίνι «μαύρη τρύπα» που θα καταπιεί τη Γη, ή να παραχθούν τα «παραδοξόνια» υποθετικά σωματίδια που καταστρέφουν τα πάντα, ή σύμφωνα με το πιο ακραίο σενάριο να δημιουργηθούν φυσαλίδες κενού που θα καταστρέψουν το Σύμπαν.

Αγωγές για να μην λειτουργήσει

Αγωγή κατά των 20 χωρών που χρηματοδοτούν το πείραμα έχει κατατεθεί από ομάδα σκεπτικιστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με σκοπό να εμποδίσουν την λειτουργία του πειράματος.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή σε πρώτη φάση, αλλά θα εξετάσει την υπόθεση ξανά, βάση του ότι το πείραμα παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αγωγή έχουν καταθέσει και οι περιβαλλοντολόγοι στην Αμερική, οι οποίοι ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να καθυστερήσει την έναρξη του πειράματος.

Πλεονεκτήματα για
την καθημερινότητα

Αρκετός κόσμος αναρωτιέται τι χρησιμεύει το συγκεκριμένο πείραμα.
Επιστήμονες του CERN χρησιμοποιούν τις εφευρέσεις του Ίντερνετ και τις δορυφορικές επικοινωνίες ως επιτυχή παραδείγματα προηγούμενων πειραμάτων τους και αναφέρουν τρεις περιπτώσεις όπου μπορεί να επωφεληθεί ο κόσμος από το LHC.

Θεραπεία Καρκίνου
Χρησιμοποιώντας στοχευμένες ακτίνες από πρωτόνια, οι επιστήμονες θα μπορούν να στοχεύουν καρκινογόνους όγκους καλύτερα από την υπάρχουσα ραδιοθεραπεία, χωρίς να δημιουργούνται ζημιές σε υγιή κύτταρα.

Διαχείριση Πυρηνικών Απόβλητων
Οι ακτίνες σωματιδίων μπορούν να δημιουργήσουν υπο-ατομικά σωματίδια και αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να σπάσουν τα ραδιενεργά απόβλητα σε αβλαβή σταθερά στοιχεία.

Μελέτη Αλλαγής του Κλίματος
Επίσης, το πείραμα θα μπορέσει να αποδείξει εάν πέρα από τα αέρια του θερμοκηπίου, ευθύνονται και οι κοσμικές ακτίνες για την αλλαγή του κλίματος. Συγκεκριμένα, θα ερευνήσει την θεωρία ότι οι κοσμικές ακτίνες δημιουργούν παραπάνω σύννεφα, τα οποία έχουν επιπτώσεις στις αλλαγές κλίματος.

Ποια είναι η γνώμη σας για το πείραμα αυτό;
Αξίζουν τον κόπο τα αποτελέσματα
ή ακόμη
και τα πλεονεκτήματα των αποτελεσμάτων,
για να ρισκάρουμε τη ζωή του πλανήτη μας
ή και αυτήν του σύμπαντος;

14 σχόλια:

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Χμ, δεν είμαι βέβαιος να με το 6 η 7 τοις εκατό του εγκεφάλου μας σε λειτουργία σ΄αυτό το στάδιο της εξέλιξης και στο σημείο που έχει φτάσει η τεχνολογική υποδομή μας είναι ορθό να επιχειρούμε να αποκωδικοποιήσουμε σε τόσο μεγάλο βάθος τα μυστικά του θεού.
Με την έννοια του ότι ίσως μείνουμε αποσβολωμένοι και αδρανείς μπροστά στο απρόσμενο. Το λέω αυτό γιατί αυτή η τόσο πρωτοπόρα κατασκευή που επιχειρείτε το εγχείρημα ίσως σε 50 η 100 χρόνια να μοιάζει σαν ατμομηχανή μπροστά σε μια μηχανή Πόρσε.
Καλή μας τύχη πάντως αν και η τύχη δεν θα έπρεπε να έχει κανένα ρόλο.

Συγχαρητήρια για την ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

Καλό μεσημέρι

korinoskilo είπε...

πιστευω πως στα τοσα χρονια και με τοσες ερευνες... θα επρεπε να ειχαν βρει λυσεις και για τον καρκινο και για το περιβαλλον και για τα αποβλυτα....
το οτι δεν τα βρησκουν ειναι καθαρα θεμα μεγαλων οικονομ. συμφεροντων ( φαρμακοβιομηχανιες, ρουσφετια για τα αποβλητα κτλ )

λενε οτι αυτα τα 3 θα λυθουν γιατι αυτα ,,καινε,, τον κοσμο ... οποτε τους δινουν ντεμεκ ελπιδα ... και ζηταν το ελευθερο να προχωρισουν ......
η επιστημη μπορει να κανει θαυματα αλλα δεν το θελουν μερικοι μερικοι.......
τοσα χρηματα που σπαταλιουντε ασκοπα για μενα σε τετοια αμφιβολα πειραματα .. θα μπορουσαν να δοθουν ας πουμε για να ταισουν και να γιατρεψουν παιδια που πεθαινουν απο την πεινα ........ θα καναν πιο ευτυχισμενο τον πλανητη μας ..... απο το να μας υποσχοντε κουραφεξαλα :))))))


καλο μεσημερι :))))))

Σταυρούλα είπε...

Βασιλική μου ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου.Πιστεύω ότι ένα τέτοιο ασύλληπτο ποσόν(2 δις ευρώ)θα μπορούσε να διατεθεί για έρευνες στον τομέα της υγείας και για τις ανάγκες των παιδιών του τρίτου κόσμου αντί να τα σκορπάνε για το "πείραμα του Θεού".Ενα πείραμα αμφιβόλου σκοπιμότητας και πιθανόν με καταστρεπτικές συνέπειες.Καλό σου βράδυ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η Κωνσταντίνος Κόλιος

Χμ.. Κωνσταντίνε, άλλο μεγάλο θέμα κι αυτό που πρέπει να προβληματίσει τους "υπεύθυνους" ειδικούς...
Σωστός! Πολύ σωστός!
Με την εγκεφαλική υποδομή που διαθέτουμε, τί πάμε να κάνουμε; Ακόμη δεν καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε, σε ικανοποιητικό επίεπδο, τον εγκέφαλό μας, και θέλουμε να μάθουμε το Μυστικό του Θεού;
Τί θα καταλάβουμε όταν το αντικρίσουμε;
Ίσως σε κάποια άλλη χρονική στιγμή, όπως λες, να είναι ένα απλό παιχνιδάκι κάτι τέτοιο, αλλά σήμερα θεωρητικά είναι παρακινδυνευμένη ενέργεια, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο.
Καλό σου βραδάκι...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η korinoskilo

Φίλη μου, έχεις πολύ δίκαιο στον προβληματισμό σου.
Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει, ότι έχουν βρεθεί λύσεις, φάρμακα και θεραπείες, αλλά μπλοκάρονται
-από τα μεγάλα συμφέροντα- στη δημοσιοποίησή τους και στην άμεση διάθεση και εφαρμογή.
Σίγουρα υπάρχουν ωφελιμότεροι προορισμοί για την διάθεση των χρημάτων που ξοδεύονται σε πειράματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και παρακινδυνευμένου ρίσκου.
Αλλά, ποιός νοιάζεται για τα παιδιά που πεινάνε;
Ποιός νοιάζεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του πλανήτη;

Καλό βράδυ...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η Σταυρούλα

Σταυρούλα μου, σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Έτσι είναι, αλλά...
Υπάρχουν τόσα σοβαρά προβλήματα στον πλανήτη μας που χρειάζονται άμεση επίλυση και όλα αυτά τα χρήματα που ξοδεύονται σε αμφίβολα πειράματα, θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές...
Αλλά, όπως είπα και στη φίλη μας korinoskilo πιο πάνω, ποιός νοιάζεται για τα προβλήματα του κόσμου...
Η "αλαζονεία" της επιστήμης να φτάσει στην πηγή του Θεού, στην αρχή της Δημιουργίας έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που ενδέχεται να επιφέρει ακόμη και συμπαντική καταστροφή!!! όπως υποστηρίζουν άλλοι πιο σώφρονες επιστήμονες που διαμαρτύρονται και ζητούν να σταματήσει αυτό το πείραμα.
Ήδη βρίσκεται υπό αμφισβήτηση στα δικαστήρια, αν θα πρέπει να γίνει ή όχι, γι' αυτό και η μεγάλη καθυστέρηση έναρξής του.

Καλό βράδυ και σε σένα φίλη μου.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Συμφωνώ με τις γνώμες και των τριών προλαλησάντων.
Εάν δε λάβω υπ' όψιν κάποιο παλαιότερο σχόλιο φίλης συμπλόγκερ και σχετικής με τον κλάδο, που είχε δηλώσει πως το φάρμακο υπάρχει και είχε μιλήσει περί των συγκεκριμένων συμφερόντων, προσυπογράφω με την τοποθέτηση της korinoskilo.

Ας ευχηθούμε, να μην αποβεί το όλο εγχείρημα με τους πειραματισμούς μπούμερανγκ για την ανθρωπότητα.

Με όλα αυτά και όσα το φτωχό μου μυαλό υπαγορεύει, πιστεύω πως αν όλος αυτός ο πακτωλός των χρημάτων διετίθετο για τις άμεσες ανάγκες της ανθρωπότητας, δε θα υπήρχε άστεγος και πεινασμένος στον πλανήτη, ούτε θα μιλούσαμε για τους υδάτινους πόρους που λιγοστεύουν επικίνδυνα.
Δόξα τω Θεώ, από πλημμύρες μια χαρά πηγαίνουμε, τόσο νερό να χάνεται στη θάλασσα ανεκμετάλλευτο δεν μπορώ να το κατανοήσω.
Για έργα μεγάλα συγκέντρωσης αποθεμάτων νερού δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά κανείς (παγκοσμίως) μέχρι σήμερα

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Γαλάτεια είπε...

Καλησπερα Βασιλικη! Ασχετο.....μου επιτρεπεις να βαλω στο ιστολογιο μου την εικονα Infinity of time?.....Μου αρεσε παααααρα πολυ!!!
Και η αναρτηση σου μου αρεσε και την βρηκα κατατοπιστικοτατη!!!!!
Καλο βραδυ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ

Γλαρένια μου, συμφωνώ και επαυξάνω και εγώ μαζί σας περί φαρμάκων, συμφερόντων φαρμοκοβιομηχανιών κλπ. Είναι κρίμα και μεγάλο άδικο για την ανθρωπότητα αυτό που συμβαίνει.
Όσο για το "Πείραμα του Θεού", ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε να μην γίνει. Τί άλλο μπορούμε να κάνουμε εκτός απ' αυτό; Ακόμη και στις οργανωμένες διαμαρτυρίες έχω τις επιφυλάξεις μου, αν δηλ. "ιδρώνει το αυτάκι τους"... και αν τις λαμβάνουν υπόψη.
Η κοινή γνώμη, ο μέσος άνθρωπος, εμείς δηλαδή είμαστε ευαισθητοποιημένοι.
Το πρόβλημα είναι στα "κέντρα λήψης αποφάσεων".
Και νάταν μόνο το νερό! Πόση ενέργεια και πόσος πλούτος χάνεται ανεκμετάλλευτος... που θα μπορούσαν να λύσουν άμεσα χίλια-δυό προβλήματα...
Τί να λέμε τώρα...

Καληνύχτα καλή μου.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η Γαλάτεια

Γαλάτεια, συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Φυσικά και σου επιτρέπω να να βάλεις στο ιστολόγιό σου την εικόνα Infinity of time και ότι άλλο θέλεις στη διάθεσή σου.
Χαίρομαι που σου άρεσε και η ανάρτηση επίσης.

Καληνύχτα καλή μου.

m.blanco είπε...

Αυτοί που πληρώνουν τα 2 δις ευρώ ξοδεύουν άλλα 20 δις για όπλα.
Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τη λειτουργία της φύσης μήπως οι επόμενες γενιές διορθώσουν την καταστροφή που προκάλεσε η δική μας.

καλησπέρα

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η m.blanco

Φίλε m.blanco σεβαστή η άποψή σου.

Το θέμα των χρημάτων που ξοδεύονται για όπλα και εξοπλισμούς είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα.

Καλό είναι να κατανοήσουμε τη λειτουργία της φύσης φυσικά, αυτός εξάλλου είναι ο αιώνιος πόθος του ανθρώπου, αλλά το ρίσκο της μη αναστρέψιμης καταστροφής, νομίζω, είναι πολύ μεγάλο στο συγκεκριμένο πείραμα...

Καλό απόγευμα.

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Νομίζω ότι δεν είναι κακό η επιστήμη να ψάχνει να βρει πράγματα για να καταλάβει καλύτερα πως σχηματίστηκε το σύμπαν, τι είναι η σκοτεινή ύλη κ.λ.π. Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα κακά, το κακό είναι που δίνονται χρήματα μόνο εκεί. Ας δώσουν χρήματα και στα παιδιά που πεινάνε, ας τους δώσουν πόσιμο νερό, ας τους φτιάξουν σχολεία και ας καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Ας βοηθήσουν όπου υπάρχει ανάγκη....

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η stavroulazerva

Stavroula, σίγουρα δεν είναι κακό να ψάχνει η επιστήμη, γενικότερα. Αυτή, εξάλλου, είναι η δουλειά της. Φυσικά και είναι απαραίτητα κάποια κονδύλια για την έρευνα, αλλά για το συγκεκριμένο πείραμα έχουν ενστάσεις πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες, λόγω του μεγάλου ρίσκου των μη αναστρέψιμων πιθανών καταστροφών του πλανήτη ή/και του σύμπαντος. Αυτό είναι το όλο θέμα.
Μακάρι να δίνονταν ανάλογη βοήθεια και σε αυτούς που έχουν ανάγκη και υποφέρουν πραγματικά.
Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος.

Καλό απόγευμα
και σ' ευχαριστώ που πέρασες.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share