20.5.09

Το "Πείραμα του Θεού"
Σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα, που βρίσκεται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα, μήκους 27 χιλιομέτρων , 175 μέτρα κάτω από το έδαφος, σχεδιάζεται το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα που έγινε ποτέ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την γέννηση του Σύμπαντος.

Μέσα λοιπόν σε αυτή τη σήραγγα δέσμες πρωτονίων κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός θα συγκρούονται μετωπικά αναπαράγοντας στιγμιαία τις επικρατούσες συνθήκες λίγο πριν από το big bang.

Η μεγάλη συχνότητα των συγκρούσεων, υπολογίζονται πάνω από 600 εκατομμύρια συγκρούσεις το δευτερόλεπτο, θα δώσουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε και τα πλέον σπάνια σωματίδια που μπορούν να δημιουργηθούν από τη μετατροπή της ενέργειας αυτής σε ύλη.

Το πείραμα αυτό θα διαρκέσει δεκαετίες και θα λάβουν μέρος χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και θα συντονίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ερευνας (CERN), θα κοστίσει περίπου 2 δις. Ευρώ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω της ερευνητικής ομάδας του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, συμμετέχει από το 1995, στο μεγαλύτερο σε όγκο πείραμα ATLAS.
Το πείραμα ATLAS μαζί με το εξίσου πολύπλοκο πείραμα CMS, θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα όπως:
Γιατί τα σωματίδια έχουν μάζα; Υπάρχει το σωματίδιο Higgs που φέρεται να είναι υπεύθυνο για τις μάζες των σωματιδίων; Τι είναι η σκοτεινή ύλη; Υπάρχουν άλλες δυνάμεις στη φύση; Πως εξαφανίστηκε η αντϋλη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη του Σύμπαντος;

Οσον αφορά στον εξοπλισμό, έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) που αποτελείται από 5.000 μαγνήτες και από έξι ανιχνευτές.
Δύο δε από τους ανιχνευτές αυτούς ο Atlas και ο Cms είναι τεραστίων διαστάσεων. Το συνολικό βάρος αυτών των επιστημονικών οργάνων ανέρχεται στους 9.000 τόνους.

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να παράξουν με τον LHC το μυστηριώδες «Μποζόνιο του Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», ένα σωματίδιο που εξηγεί γιατί ορισμένα σωματίδια έχουν μάζα ενώ άλλα όχι.

Λόγω αυτού του σωματιδίου και το όλο εγχείρημα
αποκαλείται και ως «Πείραμα του Θεού».

Επιφυλάξεις...

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι υπάρχουν και επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του πειράματος.
Ορισμένοι μάλιστα επιστήμονες μιλούν και για καταστρεπτικά αποτελέσματα για τον πλανήτη ακόμα και για ολόκληρο το σύμπαν.
Ωστόσο οι υπεύθυνοι του πειράματος χαρακτηρίσουν αυτές τις «φήμες» ως αποκυήματα φαντασίας.
Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, ίσως λένε, να δημιουργηθεί μια μίνι «μαύρη τρύπα» που θα καταπιεί τη Γη, ή να παραχθούν τα «παραδοξόνια» υποθετικά σωματίδια που καταστρέφουν τα πάντα, ή σύμφωνα με το πιο ακραίο σενάριο να δημιουργηθούν φυσαλίδες κενού που θα καταστρέψουν το Σύμπαν.

Αγωγές για να μην λειτουργήσει

Αγωγή κατά των 20 χωρών που χρηματοδοτούν το πείραμα έχει κατατεθεί από ομάδα σκεπτικιστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με σκοπό να εμποδίσουν την λειτουργία του πειράματος.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή σε πρώτη φάση, αλλά θα εξετάσει την υπόθεση ξανά, βάση του ότι το πείραμα παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αγωγή έχουν καταθέσει και οι περιβαλλοντολόγοι στην Αμερική, οι οποίοι ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να καθυστερήσει την έναρξη του πειράματος.

Πλεονεκτήματα για
την καθημερινότητα

Αρκετός κόσμος αναρωτιέται τι χρησιμεύει το συγκεκριμένο πείραμα.
Επιστήμονες του CERN χρησιμοποιούν τις εφευρέσεις του Ίντερνετ και τις δορυφορικές επικοινωνίες ως επιτυχή παραδείγματα προηγούμενων πειραμάτων τους και αναφέρουν τρεις περιπτώσεις όπου μπορεί να επωφεληθεί ο κόσμος από το LHC.

Θεραπεία Καρκίνου
Χρησιμοποιώντας στοχευμένες ακτίνες από πρωτόνια, οι επιστήμονες θα μπορούν να στοχεύουν καρκινογόνους όγκους καλύτερα από την υπάρχουσα ραδιοθεραπεία, χωρίς να δημιουργούνται ζημιές σε υγιή κύτταρα.

Διαχείριση Πυρηνικών Απόβλητων
Οι ακτίνες σωματιδίων μπορούν να δημιουργήσουν υπο-ατομικά σωματίδια και αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να σπάσουν τα ραδιενεργά απόβλητα σε αβλαβή σταθερά στοιχεία.

Μελέτη Αλλαγής του Κλίματος
Επίσης, το πείραμα θα μπορέσει να αποδείξει εάν πέρα από τα αέρια του θερμοκηπίου, ευθύνονται και οι κοσμικές ακτίνες για την αλλαγή του κλίματος. Συγκεκριμένα, θα ερευνήσει την θεωρία ότι οι κοσμικές ακτίνες δημιουργούν παραπάνω σύννεφα, τα οποία έχουν επιπτώσεις στις αλλαγές κλίματος.

Ποια είναι η γνώμη σας για το πείραμα αυτό;
Αξίζουν τον κόπο τα αποτελέσματα
ή ακόμη
και τα πλεονεκτήματα των αποτελεσμάτων,
για να ρισκάρουμε τη ζωή του πλανήτη μας
ή και αυτήν του σύμπαντος;
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share