15.5.09

Η απάτη του πλούτου








Την ευτυχία πρακτικά αναζητούμε όλοι, γιατί για την ευτυχία είμαστε πλασμένοι και αυτήν αποζητούμε σε κάθε μας βήμα, με κάθε μας επιλογή.
Κάποια στιγμή στη ζωή μας καθώς μεγαλώνουμε, συναντάμε κάποιον που μας λέει ότι αν έχουμε πολλά χρήματα και πλούτο θα νιώθουμε ασφάλεια, θα έχουμε δύναμη, θα γίνουμε ευτυχισμένοι.
Το πιστεύουμε και παίρνουμε αυτό το δρόμο.
Όμως ευτυχισμένοι μέσα από το μονοπάτι του πλουτισμού δεν γινόμαστε ποτέ.
Απλά χάνουμε τη ζωή μας καθημερινά και την ξοδεύουμε άδικα και εξαπατημένοι.

Αυτή η σχέση χρημάτων και ευτυχίας είναι ίσως
η μεγαλύτερη απάτη όλων των αιώνων,
όλης της ανθρωπότητας
και με τα περισσότερα θύματα.
Είναι μια συσχέτιση πλασματική.
Δίνει την εντύπωση σ' αυτόν που την ακούει ότι λέει την αλήθεια, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα καλά στημένο ψέμα, που εξαπατά και υποδουλώνει την ψυχή του ανθρώπου.
Γι' αυτό το Άγιο Πνεύμα του Θεού την αποκαλεί "η απάτη του πλούτου" (Ματθαίος ιγ΄ 22, Μάρκος δ΄ 19).

Τα πολλά και τα λίγα χρήματα είναι εντελώς σχετικές έννοιες.
Εξαρτώνται απόλυτα
από το τι έχουμε στην καρδιά μας
και πώς βλέπουμε τα χρήματα.
Για να μας φτάνουν τα χρήματα που έχουμε, πρέπει να αλλάξει το πνεύμα μας και ο τρόπος που τα χειριζόμαστε και όχι να αυξήσουμε την ποσότητά τους.

Κάποιος ρώτησε τον πολυ-δισεκατομμυριούχο John D. Rockfeller: "Πόσα χρήματα είναι αρκετά για εσάς;" Και εκείνος απάντησε αυθόρμητα. "Ακόμα και ένα δολάριο παραπάνω θα το ήθελα".
Ένα δολάριο με τόσες πετρελαιοπηγές, αεροπλάνα, ουρανοξύστες, επιχειρήσεις;
Και όμως.

Ούτε λιγότερα προβλήματα έχουν οι πλούσιοι,
ούτε πιο ασφαλείς είναι, ούτε πιο ευτυχισμένοι.
Αντίθετα μπορεί να έχουν περισσότερα και δυσκολότερα προβλήματα στη ζωή τους, να έχουν πίσω τους ένα δυστυχισμένο σπίτι, έναν πληγωμένο γάμο, μια κλονισμένη υγεία. Και δίπλα τους ακριβώς να υπάρχουν πολλά και καλά λεφτά... που όμως δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία τα χρήματα με την ευτυχία, ώστε το ένα να συνεισφέρει στο άλλο.

Δυστυχισμένοι άνθρωποι δεν υπάρχουν μόνο με λίγα χρήματα, αλλά και με πολλά, πάρα πολλά.
Φώναζε ο γνωστός ζάπλουτος του περασμένου αιώνα, "το μισό μου βασίλειο δίνω σε όποιον μου σώσει το παιδί μου", ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Ο γιος του Αλέξανδρος είχε ένα θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα. Και ποιος δεν έτρεξε και ποιος δεν προσπάθησε. Ο Αλέξανδρος πέθανε αβοήθητος. Και το βασίλειο; Βασίλειο με πετρέλαια, ουρανοξύστες, αεροπλάνα; Βοήθεια μηδέν.

Συχνά η διαφορά ανάμεσα σε έναν πλούσιο και ένα φτωχό είναι περισσότερο στον τρόπο σκέψης και χρησιμοποίησης των χρημάτων και όχι στα ποσά.
Γι' αυτό λέει ο Απ. Παύλος ότι «όποιος έχει τροφή και κάτι να σκεπάζεται, ας είναι ικανοποιημένος».

Έτσι, οτιδήποτε ξεπερνά την επάρκεια
είναι ανούσιο,
άχρηστο και βλαβερό,
επειδή αυτά που έχουμε
είναι πιο πολύτιμα
απ' αυτά που δεν έχουμε.

Tο συμπέρασμα είναι:

Πλούσιος είναι όποιος έχει αυτά
που του χρειάζονται.
Πραγματικά πλούσιος είναι αυτός
που είναι ευτυχισμένος με όσα έχει
και τα απολαμβάνει.
Αυτός είναι και ευλογημένος άνθρωπος
από το Θεό.

16 σχόλια:

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα στο θέμα των χρημάτων .Για μένα το χρήμα είναι απλά το αναγκαίο μέσον για τη πληρωμή των απαραίτητων λογαριασμών του μήνα και πίστεψε με το " μισώ" γιατί με αναγκάζει να το κάνω σημαντικό στοιχείο στη καθημερινότητα μου.Δεν μου αρέσει να εξαρτόμαι απο υλικά πράγματα , με τσατίζει αυτό και θεωρώ διαβολεμένο το χρήμα γιατίαυτό ..αλλάζει χαρακτήρες, χωρίζει οικογένειες, διαβρώνει προσωπικότητες και 'ένα σωρό άλλα κακά.Δυστυχώς μπήκαμε σε ένα λούκι που δύσκολα βγαίνουμε.Θα μπορούσα να ζήσω και χωρίς αυτό , μιλώ βέβαια εκ του ασφαλούς και χωρίς να έχω στερηθεί πολλά μα ...αυτή είναι η γνώμη μου και η θεωρία μου!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η αχτίδα
Αυτή είναι η πραγματικότητα καλή μου αχτίδα. Είμαστε απλοί διαχειριστές του χρήματος και της περιουσίας που αποκτήσαμε ή που κληρονομήσαμε.
Το θέμα είναι να μην κυριευτούμε από τον υλικό μας πλούτο, μικρό ή μεγάλο, και υποστούμε την διάβρωση με όλες τις συνέπειες, αλλά σαν "αναγκαίο κακό" που είναι,να το χρησιμοποιούμε συνετά.
Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Να είσαι καλά, να χαίρεσαι την όμορφη οικογενειά σου και να συνεχίσεις να μας δίνεις τις υπέροχές σου συνταγές.

Εφη είπε...

ο πλουτος βρισκεται στην ψυχη και οχι στο πορτοφολι. ο δικος μου ομως ο πλουτος ειναι τα τρια μου βλασταρια και τα δυο εγγονακια μου [προς το παρον]. ας μην εχω λεφτα. ας τα βγαζω πολυ δυσκολα οικονομικα. δεν με νοιαζει και πολυ. ειμαστε μαθημενοι στα λιγα. μας φτανει που ειμαστε μια αγαπημενη οικογενεια.
οπως γραφεις, και ο ωνασης ειχε πλουτο. το παιδι ομως; το εσωσε; οχι. αρα; ποια ειναι η αξια των χρηματων; για μενα, καμια. ας εχουμε λοιπον τα προς το ζειν και την υγεια μας και ολα ταλλα ερχονται σε δευτερη μοιρα , κατα την γνωμη μου.
καλο σαββατοκυριακο.

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου. Σκεφτόμαστε ανάποδα, προσπαθούμε να αντλήσουμε χαρά και ευτυχία απ΄το αποτέλεσμα, δημιουργούμε έτσι την ψευδαίσθηση πως αν αποκτήσουμε περισσότερα θα είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι. Η απόκτηση όμως απλά επιφέρει μια πρόσκαιρη ικανοποίηση ή και ανακούφιση αφού πέταξε μακρυά μας ο πόθος της απόκτησης και ξανά νιώθουμε ανικανοποίητοι. Όποιος νιώθει πληρότητα και αφθονία στην ψυχή τα απαραίτητα αγαθά θα τον περιβάλουν υποχρεωτικά. Και, ο πρώτος νόμος της απόκτησης είναι η προσφορά και η ευγνωμοσύνη για τα ήδη υπάρχοντα.

Καλό μεσημέρι

λιμανάκι είπε...

Η ευτυχία σίγουρα δεν μετριέται στα χρήματα.Οι άνθρωποι είναι ανικανοποίητα όντα και όσα και αν έχουν πάντα θα ζητούν το κάτι περισσότερο.

Δύσκολο να κερδίσεις την απόλυτη ευτυχία.Πιο πολύ πιστεύω στις ευτυχισμένες στιγμές παρά στον γενικό ορισμό της ευτυχιας.

Πάντως πιστεύω το πιο σημαντικό για την επίτευξη της είναι να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου.Να τον έχεις αποδεχτεί και να πράττεις αυτό που σε κάνει να νιωθεις καλά.

Μμμ..μεγάλο θέμα και σκέψεις πολλές...

:)

Καλώς σε βρήκα

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΥΓΕΙΑ.ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΟ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η Εφη
Μακάρι να μπορούσαν να σκεφτούν έτσι όλοι οι άνθρωποι Έφη μου. Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος αν δεν υπήρχε ο πλεονασμός στη σκέψη και στην πράξη της ζωής των συνανθρώπων μας, που δημιουργεί εθισμό και κακή εξάρτηση, στερώντας την αληθινή ουσία της ζωής που είναι ο πλούτος της υγείας και της αγάπης αυτών που μας περιβάλλουν, ποσφέροντάς μας την πραγματική ευτυχία.
Σε καλωσορίζω και σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο, επίσης.
Να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η Κωνσταντίνος Κόλιος
Κωνσταντίνε, με χαρά σε καλωσορίζω στην παρέα μας.
Έτσι είναι ακριβώς.
Αυτή είναι, άλλωστε, η "δουλειά" του υλικού πλούτου, να προσφέρει την ψευδαίσθηση της πρόσκαιρης ικανοποίησης, διευρύνοντας παράλληλα τον πλεονασμό μας, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο χωρίς τέλος.
Ο αληθινός πλούτος βρίσκεται κρυμμένος στην ψυχή μας και αυτός είναι που πρέπει να ανακαλύψουμε και να βγάλουμε προς τα έξω, προσφέροντας στους γύρω μας αγάπη.
"Επειδή αυτά που έχουμε είναι πιο πολύτιμα απ' αυτά που δεν έχουμε", ας νιώθουμε τουλάχιστον ευγνωμοσύνη που τα έχουμε.

Καλό Σαββατοκύριακο.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η λιμανάκι
Καλώς ήρθες λιμανάκι...
Πραγματικά μεγάλο το θέμα και δημιουργεί πολλές και διαφορετικές σκέψεις στον καθένα.
Φυσικά, η αυτοεκτίμηση και η αποδοχή του εαυτού μας είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της δημιουργίας του πλούτου της ψυχής μας, που στη συνέχεια τον μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε.
Όσο για την απόλυτη ευτυχία που λες, αυτό πιστεύω κι εγώ. Τουλάχιστον σε αυτό τον κόσμο που ζούμε, δεν υπάρχει, ούτε στους πλούσιους, ούτε και στους φτωχούς.
Άρα, η ευτυχία δεν έχει να κάνει με το χρήμα τόσο, όσο με αυτό που νιώθουμε και αυτό που εισπράττουμε από το περιβάλλον μας.

Καλό Σαββατοκύριακο
και σου εύχομαι να ζήσεις
πολλές ευτυχισμένες στιγμές...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Πολύ χάρηκα για την επίσκεψη Skroytzako.
Συμφωνούμε ότι η υγεία μας, καθώς και η υγεία των οικείων μας είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μας.
Επειδή, πλούσιος και ευτυχισμένος είναι αυτός που είναι ευχαριστημένος με όσα διαθέτει και μπορεί να τα απολαμβάνει.
Τότε αισθάνεται επάρκεια, πληρότητα και ευτυχία.
Οτιδήποτε ξεπερνά την επάρκεια είναι ανούσιο.

Καλό βράδυ και σε σένα φίλε μου.

Νικολετα είπε...

Πλουσιος ειναι εκεινος που δεν ζηταει πολλα .Φτωχος εκεινος που στερειται το φως της ημερας για ν αποκτησει μονο χρημα.
Καλη σας νυχτα

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η Νικολετα
Άλλη μια σωστή αντίληψη που διαχωρίζει τον πλούσιο από τον φτωχό, είναι και η δική σου.

Καληνύχτα Νικολέτα
και σ' ευχαριστώ που πέρασες... και σταμάτησες.

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Η αλήθεια είναι ότι με τα χρήματα μπορείς να κάνεις διάφορα πράγματα, αλλά δεν μπορείς να αγοράσεις τα πάντα. Δεν αγοράζεται η πραγματική αγάπη, η πραγματική φιλία... Μπορείς να αγοράσεις πια και τον ουρανό με τα άστρα, αλλά δεν μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο όταν είναι κλινικά νεκρός ή άρρωστος στο τελευταίο στάδιο κάποιας ανίατης αρρώστιας... Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ λίγα χρήματα που είναι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ! Έχουν τόση αγάπη που τους περιτριγυρίζει που δεν χρειάζονται τίποτα άλλο εκτός από τα απολύτως απαραίτητα...
Μεγάλη κουβέντα αυτή που μπορείς να μιλάς ατελείωτες ώρες. Πάντως χαίρομαι που με βρήκατε! Καλό Σαββατοκύριακο!!

Chr είπε...

Βασιλική θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τον τίτλο σου: "Η απάτη του πλούτου". Πολύ σωστά επικεντρώνεις την ανάλυσή σου στα χρήματα, "λεφτά" τα αποκαλούν όσοι τα έχουν θεοποιήσει, που ακόμα και η διαχείρησή τους μπορεί να σε παρασύρει. ΠΛΟΥΤΟΣ όμως είναι αυτός της αγάπης, της ψυχής, της καλλιέργιας, της χαράς, της συμμετοχής, της βοήθειας, της προσφοράς, της ανταμοιβής, της ηθικής .... και θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά. Το συμπέρασμά σου στο τέλος άλλωστε λέει :
Πλούσιος είναι όποιος έχει αυτά που του χρειάζονται.
Πραγματικά πλούσιος είναι αυτός που είναι ευτυχισμένος με όσα έχει και τα απολαμβάνει.
Αυτός είναι και ευλογημένος άνθρωπος από το Θεό.
Πουθενά δεν αναφέρονται τα χρήματα. Και πολύ σωστά. Ο πλούτος κρύβεται αλλού. Δεν είναι όμως απατηλός. Το χαμόγελο του παιδιού σου, το χτύπημα στην πλάτη για μια προσπάθεια, το ευχαριστώ για τη βοήθεια, ο τερματισμός σε έναν αγώνα, η επίτευξη ενός στόχου, η αναγνώριση μιας προσφοράς. Αυτά είναι "πλούτος". Πλούτος που συσσωρεύεται και σε κάνει ευτυχισμένο. Τα χρήματα τα έκαναν οι άνθρωποι για να διαχειρίζονται τις συναλλαγές τους, ας τα αφήσουμε και ας τα καταναλώσουμε μόνο για στο πεδίο αυτό. Δεν υπάρχει λοιπόν απάτη στον πλούτο. Έχουμε δώσει λάθος ορισμό στη λέξη αυτή. Υπάρχει η απάτη, υπάρχει η ψευδαίσθηση, στο ότι όποιος έχει χρήματα είναι και ευτυχισμένος. Άρα λοιπόν ο τίτλος της ανάρτησης θα έπρεπε να είναι "Η απάτη του χρήματος".

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η stavroulazerva
Καλώς ήρθες Σταυρούλα.
Χαίρομαι που όλοι οι φίλοι που διάβασαν την ανάρτηση είναι υπέρ του ψυχικού πλούτου, από τον υλικό.
Με τα χρήματα μπορείς να αγοράσεις υλικά αντικείμενα (ίσως ακόμη και τον ουρανό με τ' άστρα) όχι όμως υγεία, ψυχική επικοινωνία και αληθινή επαφή.
Έχω γνωρίσει κι εγώ ανθρώπους με πολύ λίγα χρήματα που όμως είναι πραγματικά ευτυχισμένοι, γιατί ζούν μέσα στην αγάπη.

Να είσαι καλά,
Καλό Σαββατοκύριακο, επίσης.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η Chr
Αγαπητέ "Crh" από "Data News", σε καλωσορίζω στην "Πνευματική Αρμονία" και χαίρομαι για την επίσκεψη και για το σχόλιο.

Όσον αφορά τον τίτλο της ανάρτησης -η αλήθεια είναι ότι κι εμένα με προβλημάτισε κατ' αρχήν- αλλά μετά σκέφτηκα ότι στον ορισμό "πλούτος" αποδίδονται πολλές έννοιες...
Μάλιστα, όταν θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι κάποιος διαθέτει πολλά χρήματα ή μεγάλη περιουσία, λέμε ότι αυτός είναι πολύ πλούσιος, έχει πολλά πλούτη ή αμύθητα πλούτη.

Έτσι, το έψαξα στο λεξικό του Τριανταφυλλίδη και βρήκα τους εξής ορισμούς:
πλούτος ο [plútos] Ο18 πληθ. τα πλούτη : 1α. (συχνά πληθ.) (μεγάλη) περιουσία, συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων, υλικών αγαθών, που δημιουργούν ευπορία, ευμάρεια: Aμέτρητα / αμύθητα πλούτη. Aπολαμβάνω / αυξάνω / διαχειρίζομαι τα πλούτη μου. Πηγές οικονομικού πλούτου. Mεγιστάνας του πλούτου. H αριστοκρατία του πλούτου, το κοινωνικό στρώμα που χαρακτηρίζεται έτσι, εξαιτίας του πλούτου και όχι της καταγωγής του. Επιδιώκω / κυνηγάω δόξα, τιμές και πλούτη. (γνωμ.) τον πλούτο πολλοί εμίσησαν, τη(ν) δόξα(ν) ουδείς. β. τα πράγματα, τα στοιχεία, που αποτελούν, που συνθέτουν τον πλούτο1• τα οικονομικά, τα υλικά αγαθά και τα περιουσιακά στοιχεία: Εθνικός ~, το σύνολο των αγαθών που διαθέτει μια χώρα: Tα δάση αποτελούν εθνικό πλούτο. Iδιωτικός ~, αυτός που ανήκει σε ένα άτομο ή το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών. Ο ορυκτός* ~ μιας χώρας. Ο ~ του εδάφους / του υπεδάφους μιας χώρας. Συγκεντρώνω / σωρεύω πλούτη. Διασφαλίζω / σπαταλώ / διασπαθίζω τον πλούτο. Δίκαιη / άδικη / άνιση κατανομή του πλούτου. 2. (μτφ.) ό,τι υπάρχει ή διατίθεται σε μεγάλη ποσότητα, σε αφθονία• ποικιλία, πληρότητα: ~ γνώσεων / εμπειριών / ιδεών / λέξεων. H ελληνική γλώσσα διαθέτει μεγάλο λεκτικό και εκφραστικό πλούτο. Ψυχικός / εσωτερικός ~ ενός ανθρώπου / λαού. || πολυτέλεια: Ο ~ της διακόσμησης / των σκηνικών.

Αλλά, όπως λέει και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος "...ούτω είναι και εκείνος, όπου πλεονεκτεί πάντοτε να πλουταίνει, και αυτός πάλιν πτωχός είναι. Εις όλη του τη ζωή ζητιάνος".
Και "Πλούτον, τον γεννήτορα πάσης παρανομίας, τον ευρετήν πάσης κακίας, τον συνεργόν της ψυχοφθόρου γαστριμαργίας και αντίπαλον της εγκρατείας, τον πολέμιον της σωφροσύνης, τον πάσης αρετής κρυπτόν κλέπτην".

"Δεν πλουταίνει ο άνθρωπος με χρήματα μονάχα, αλλά και με τα καλά του έργα" - Μακρυγιάννης.

Βέβαια, συμφωνούμε απόλυτα στο ότι ο αληθινός πλούτος είναι ο εσωτερικός-ψυχικός του ανθρώπου και με τίποτα δεν αντικαθίσταται.

Ο υλικός «πλούτος» (πες τον χρήματα, πες τον ακίνητα, πες τον επιχειρήσεις ή ότι άλλο σε υλική μορφή) είναι μία ψευδαίσθηση, γιατί στην ουσία δεν μας ανήκει τίποτα το υλικό, αφού απλοί διαχειριστές είμαστε, άρα είναι απάτη.

Σ’ ευχαριστώ για τον προβληματισμό σου,
Και …πάλι ορίστε!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share