6.5.09

Συγχώρεση σημαίνει απελευθέρωση




Η συγχώρεση είναι επιλογή και τρόπος έκφρασης της αγάπης

«…ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν…» (Ματθ. στ΄ 12)
Όλοι μας σε κάποιες στιγμές της ζωής μας νοιώθουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως οργή, πίκρα, θυμός, ενοχή είτε για κάποια πρόσωπα, είτε για τον εαυτό μας επειδή δεν χειριστήκαμε σωστά κάποια θέματα ή επειδή αστοχήσαμε στους στόχους μας εξαιτίας κάποιων συγκυριών ή δυσμενών καταστάσεων.
Το πρόβλημα ξεκινάει αν όλα αυτά τα κρατάμε εγκλωβισμένα μέσα μας, επιτρέποντάς τα να μας πληγώνουν καθημερινά και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία της συγχώρεσης, με αποτέλεσμα να υποφέρουμε.
Όσο δηλαδή, τα κρατάμε μέσα μας, αυτά στρέφονται εναντίον μας και μας βασανίζουν.
Η συγχώρεση δεν δωρίζεται επειδή κάποιος το αξίζει.
Είναι πράξη αγάπης, ελέους και χάρης.
Είναι απόφαση να μην έχεις κάτι εναντίον άλλου ατόμου, ανεξάρτητα τι σου έκανε.
Φυσικά, η συγχώρεση δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεπεράσουμε το αίσθημα της αδικίας, τον ανθρώπινο εγωισμό μας, τον ίδιο μας τον εαυτό.
Συγχώρεση δεν σημαίνει απλά «ξεχνώ» τον πόνο μου ή ότι «αγκαλιάζω» ότι με πλήγωσε.
Συγχώρεση σημαίνει απελευθερώνω τον εαυτό μου από την αίσθηση ότι υπήρξα «θύμα» μιας κατάστασης ή κάποιου προσώπου.
Όταν συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, δημιουργούμε μια τεράστια αίσθηση ελευθερίας, που μας επιτρέπει να ζήσουμε αρμονικά το παρόν και να δημιουργήσουμε με αγάπη το μέλλον μας.
Η συγχώρεση απελευθερώνει και γαληνεύει την ψυχή μας ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα την πόρτα στην ευτυχία.
Η συγχώρεση είναι ένα δώρο αγάπης προς τον εαυτό μας.
Είναι μια εσωτερική πράξη λύτρωσης και ανακούφισης.
Ο Θεός είναι έτοιμος και περιμένει να συγχωρήσει τον κάθε άνθρωπο που Του το ζητά: «Επειδή εσύ, Κύριε, είσαι αγαθός και εύσπλαχνος και πολυέλαιος σε όλους εκείνους που σε επικαλούνται» (Ψαλμός 86:5)
Το έλεος του Θεού δεν έχει μέτρο, είναι απεριόριστο.
«Επειδή όσο είναι το ύψος του ουρανού πάνω από τη γη, τόσο μεγάλο είναι το έλεός του σ’ αυτούς που τον φοβούνται. Όσο απέχει η ανατολή από τη δύση, τόσο μακριά έστειλε από εμάς τις ανομίες μας». (Ψαλμός 103: 11-12)

Ο Θεός μας υπόσχεται συγχώρεση αν καταλάβουμε και ομολογήσουμε τις αμαρτίες μας.
«Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος, ώστε να συγχωρέσει τις αμαρτίες μας και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία» (Ιωάννη Α΄ 1:9).
Ακόμη και αν συμβεί κάποια μικροψυχία να είναι παροδική, να μην υπερβαίνει το διάστημα της ημέρας. «Η δύση του ήλιου να μη σας προφθάσει οργισμένους» (Εφεσ. Δ΄26).

Τα εξής παραγγέλνει ο Θεός στους ανθρώπους: «Κανείς από σας ας μη διατηρεί στην καρδιά του κακία για τον αδελφό του» (Ζαχ. ζ΄10) και «Κανείς ας μην συλλογίζεται την κακία του άλλου» (Ζαχ. η΄ 17).

"…γίνεστε δε ο ένας στον άλλον χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου του Χριστού." (Προς Εφεσίους 4: 32)

Η πραγματική συγχώρεση σβήνει όλα τα σφάλματα.
"Τότε, αφού τον πλησίασε ο Πέτρος, (ο Ιησούς) είπε: Κύριε, πόσες φορές, αν ο αδελφός μου αμαρτήσει σε μένα, θα τον συγχωρήσω; Μέχρι επτά φορές; Ο Ιησούς λέει σ’ αυτόν: Δεν σου λέω μέχρι επτά φορές, αλλά μέχρι 70 φορές επτά." (Ματθαίος 18: 21 – 22)

Η συγχώρεση είναι ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για να κατακτήσουμε την αρμονία στη ζωή μας.
Μας φέρνει στην λαμπρή πραγματικότητα όπου όλα είναι αγάπη και ενότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share