4.7.10

Ενεργοποιήστε τη διαίσθησή σας

Τα πιο σημαντικά πράγματα της καθημερινότητάς μας, καλύπτονται από ένα πέπλο αβεβαιότητας, όπως για παράδειγμα οι αποφάσεις που αφορούν τις σχέσεις, την εργασία, την αγορά ενός σπιτιού ή μια μελλοντική μας κίνηση.
Η λογική σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετή.
Οι αποφάσεις επηρεάζονται από καταστάσεις τις οποίες έχουμε ζήσει στο παρελθόν, καθώς και από τις συναισθηματικές μας αναμνήσεις (εκτιμήσεις που κάναμε στο παρελθόν και βιώνουμε στο παρόν).
Τις περισσότερες φορές αυτές οι εκτιμήσεις είναι συγκαλυμμένες, αλλά βοηθούν στη λήψη αποφάσεων στο επίπεδο του υποσυνείδητου.
Όταν όμως αυτές οι αναμνήσεις περάσουν στη σφαίρα του συνειδητού, αποκτούν μια άλλη ταυτότητα: ονομάζονται ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ.

«Η διαίσθηση και τα βαθύτερα ένστικτά μας έχουν μια ισχυρή βιολογική βάση», ανέφερε πριν λίγα χρόνια ο Δρ. Αντόνιο Νταμάσιο, νευροεπιστήμονας και σημερινός διευθυντής του Ινστιτούτου για τον Εγκέφαλο και τη Δημιουργικότητα στο Πανεπιστήμιο στη Ν. Καλιφόρνια, επιβεβαιώνοντας, με πειραματικό τρόπο, ότι η διαίσθηση δεν ανήκει στη σφαίρα του μεταφυσικού, αλλά μπορεί να εξηγηθεί με επιστημονικούς και βιολογικούς όρους.

Τα πρώτα αυτά στοιχεία του Νταμάσιο περί διαίσθησης, ήρθε να επιβεβαιώσει μια άλλη έρευνα που διενήργησε ο Δρ. Ματίας Πεσιλιόνε του University College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στη βρετανική Επιθεώρηση Neuron.
«Πολλές φορές η διαίσθησή μας μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι η λογική σκέψη», δήλωσε ο Πεσιλιόνε και, όπως φαίνεται σύμφωνα με την πειραματική μελέτη του, έχει δίκαιο.
Η έρευνα του Πεσιλιόνε αποδεικνύει ότι «ο υποσυνείδητος εγκέφαλός μας είναι αρκετά έξυπνος, έτσι ώστε να κάνει για εμάς τις καλύτερες επιλογές».

Η ανεξήγητη αυτή φωνή, που μας έχει γλιτώσει πολλές φορές από λανθασμένες κινήσεις ή επιλογές, δεν κατοικεί στην ψυχή, αλλά στο μυαλό μας και συνδέεται άμεσα με τη σκέψη και το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μας.

Οι πέντε αισθήσεις μας λειτουργούν σαν κανάλια που μεταφέρουν τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες τις οποίες λαμβάνουμε από το περιβάλλον στον εγκέφαλο. Ο μεγάλος όγκος τους, όμως, δεν επιτρέπει στις αισθήσεις μας να τις φιλτράρουν στο σύνολό τους. Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες, περνούν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε στο υποσυνείδητο, το οποίο με τη σειρά του θα στείλει στο συνειδητό μόνο εκείνες που θεωρεί πολύ σημαντικές. Οι υπόλοιπες πληροφορίες παραμένουν σε αδράνεια μέχρι ο εγκέφαλός μας να τις χρειαστεί και να τις βγάλει στην επιφάνεια…

Και τότε έρχεται στο προσκήνιο ο μαγικός αυτός μηχανισμός που ονομάζουμε ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ.

Όπως συμβαίνει και με τη μνήμη, η διαίσθησή μας μπορεί να «ανθίσει» και να εξελιχτεί, αρκεί να κινηθούμε και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση με πέντε απλά βήματα:

1. ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Ψάχνοντας βαθιά μέσα μας και βρίσκοντας τα θέλω, τις επιθυμίες και τις προθέσεις μας έχουμε μεγάλες πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με το μεγαλείο της διαίσθησής μας.

2. ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ 
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με προκαταλήψεις, ούτε να παρασυρόμαστε και να υποκύπτουμε στις κοινωνικές φόρμες ή σε διάφορες ανώφελες συνήθειες. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούμε και θα ακούσουμε ξεκάθαρα τη φωνή της διαίσθησής μας.

3. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ 
Βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε, νιώθουμε. Ανοίγουμε τις κεραίες μας, παρατηρούμε και συλλέγουμε όλες εκείνες τις πληροφορίες και τα σημάδια που θα κάνουν τη διαίσθησή μας να δουλέψει καλά.

4. ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
Να μην επιτρέπουμε στο φόβο και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας να κατευθύνουν τη ζωή μας. Κάθε φορά που μια απόφασή μας βγαίνει αβίαστα, πρέπει να την παίρνουμε και να μην την μπλοκάρουμε με έξτρα σκέψη και αναλύσεις. Αν δεν μας βγει σε καλό, την επόμενη φορά θα μπορούμε να χειριστούμε το θέμα καλύτερα.

5. ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΣ
Δεν αφήνουμε τον κόσμο να προχωράει και να εξελίσσεται χωρίς εμάς. Ψάχνουμε, ανακαλύπτουμε και αναλύουμε κάθε καινούργιο ερέθισμα, κάθε πρωτότυπη ιδέα, κάθε νέα γνωριμία. Ρωτάμε και μαθαίνουμε. Η γνώση είναι ένα από τα κλειδιά που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα της διαίσθησής μας.

Το γεγονός πάντως είναι ότι ΟΛΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και υπάρχουν τρόποι να την αναπτύξουμε.

Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε στα σοβαρά το ένστικτό μας και να ακολουθήσουμε τη διαίσθησή μας;

12 σχόλια:

Unknown είπε...

Ψαγμένη η ανάρτησή σου με πολλές ΚΑΛΕΣ πληροφορίες και αναλύσεις ...
Συγχαρητήρια !!!

ANAZHTHΣH είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία στο δρόμο της αναζήτησης της αλήθειας και του εαυτού μας.
Κυκλαδίτικα φιλιά!

Unknown είπε...

Blogger Lambros

Σ' ευχαριστώ αγαπητέ Λάμπρο.
Οι ΚΑΛΕΣ πληροφορίες είναι χρήσιμες για όλους μας. Αυτή είναι για μένα η ουσία του blogging και χαίρομαι που συν-ταξιδεύουμε...
Να είσαι καλά!

Unknown είπε...

Blogger ANAZHTHΣH

Kαλή μου ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας και χαίρομαι που είμαστε σε καλό δρόμο.
Φιλιά πολλά από τη Θεσσαλονίκη με αγάπη!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αυτήν την έχω ιδιαίτερα αναπτυγμένη, μέχρι επικίνδυνη!!!!!!!
καλή εβδομάδα Βασιλική μου

Savvina είπε...

Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου VASILIKI.
Δεν έχω δουλέψει καθόλου για να λειτουργήσει η διαίσθησή μου, όμως απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα λειτουργεί είτε για καταστάσεις και γεγονότα είτε για ανθρώπους είτε για θετικά είτε για αρνητικά.
Και πάντα δεν κάνει λάθος.
Πάντα είναι μέσα μου και με προστατεύει.
Καλό μήνα να έχεις.
Να είσαι καλά.
Πολλά φιλιά.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΧΙΑ.
EYXAΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ.

Διάττων είπε...

Όντως, ποτέ η λογική από μόνη της δεν ήταν η αποκλειστική σύμμαχος στις διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου. Πάντοτε χρειαζόταν και τη συμμετοχή της διαίσθησης (όταν αυτή βέβαια υπάρχει ανεπτυγμένη στο πνευματικό "οπλοστάσιο" του ανθρώπου που πρέπει να λάβει μια απόφαση ή γενικά να δραστηριοποιηθεί)...

Χρήσιμη κι εμπεριστατωμένη ανάρτηση για άλλη μια φορά αγαπητή Βασιλική. Καλό σου απόγευμα...

Unknown είπε...

Blogger ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ

Aυτό είναι πολύ καλό για σένα καλή μου Γαστεροπλήξ. Το "μέχρι επικίνδυνη" το λες χαριτολογώντας υποθέτω.
Ευχαριστώ, καλή εβδομάδα επίσης!!!

Unknown είπε...

Blogger Savvina

Σ' ευχαριστώ Savvina μου.
Αυτός είναι ο ρόλος της διαίσθησης, όπως τον αντιλαμβάνεσαι. Να μας προστατεύει και να μας βοηθάει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις.
Εύχομαι μια πολύ καλή εβδομάδα επίσης και σε σένα.
Φιλιά.

Unknown είπε...

Blogger JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

SKPOYTZAKO μου, θα μας λείψεις...
Εύχομαι να περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται με υγεία, χαρά, χαμόγελα και αισιοδοξία στις διακοπές σου.
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
Καλό καλοκαίρι φίλε μου.

Unknown είπε...

Blogger Diatton

Όπως γνωρίζεις, όλοι οι άνθρωποι διαθέτουμε μεγάλο "οπλοστάσιο" αλλά το έχουμε ανεκμετάλλευτο, αφού σπάνια το χρησιμοποιούμε. Συνήθως ενεργούμε με γνώμονα την "κοινή λογική" και βολευόμαστε με ότι μας σερβίρουν...
Χρειαζόμαστε δουλειά για να ενεργοποιηθούμε!

Σ' ευχαριστώ φίλε μου.
Καλή συνέχεια!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share