29.12.10

Δεν υπάρχει ΧΡΟΝΟΣ για χάσιμο




Η βαθύτερη κατανόηση και η προσωπική αξιοποίηση της έννοιας του χρόνου στην πράξη είναι βασικής σημασίας για την πνευματική μας εξέλιξη.

Για όλα τα πράγματα, τις καταστάσεις και τα ζητήματα φαίνεται πως η ζωή βάζει κάποιες προθεσμίες. Κάποια χρονικά περιθώρια εντός των οποίων πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Αν δεν γίνουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα
τότε χάνουμε την ευκαιρία, «χάνουμε το τρένο» κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αν μια γυναίκα δεν κάνει παιδιά μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία χάνει πλέον τη δυνατότητα να γίνει μητέρα. Άρα δεν μπορεί να το αναβάλει από ανωριμότητα, ή από ευθυνοφοβία, επ’ αόριστον. Τα χρονικά περιθώρια την πιέζουν να ωριμάσει. Και ευτυχώς που υπάρχει αυτό το φαινόμενο, γιατί αλλιώς οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρέμεναν στην ψυχολογική ηλικία των δώδεκα ή δεκαπέντε ετών έως τα γεράματά τους.
Αν δεν κυνηγήσουμε την επαγγελματική μας τακτοποίηση εγκαίρως και ζούμε από τα έτοιμα του μπαμπά μας, τότε κάποια στιγμή θα βρεθούμε εκτός αγοράς εργασίας.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά.  
Όλη η ζωή είναι ένα σύνολο από προθεσμίες και περιθώρια.

Έχουμε σκεφτεί όμως ότι και για την πνευματική μας εξέλιξη υπάρχουν κάποια περιθώρια χρόνου;

Ή μήπως νομίζουμε ότι το θέμα αυτό είναι εκτός χρόνου και μπορούμε να σπαταλάμε την ζωή μας με όποιο τρόπο θέλουμε, λες και όλη η αιωνιότητα σ' αυτό το επίπεδο ζωής είναι δική μας;

Ας δούμε κάτι που ελάχιστοι ίσως το σκέφτονται.
Για να αναθρέψει σωστά κάποιος τα παιδιά του πρέπει να διαπαιδαγωγήσει ο ίδιος τον εαυτό του. Δηλαδή να εξελιχθεί, διότι δεν μπορούμε να δώσουμε στους άλλους κάτι που δεν έχουμε εμείς. Αν έχουμε κόμπλεξ, φοβίες, ανασφάλειες, προκαταλήψεις (και έχουμε ΟΛΟΙ), θα τα μεταδώσουμε όλα στα παιδιά μας, άσχετα με το αν εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα τα σπρώξουμε να κάνουν τα δικά μας λάθη. Θα τα σπρώξουμε να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Αν λοιπόν δεν θέλουμε να φορτώσουμε τον λογαριασμό μας με μεγάλα «χρέη», αλλά αντίθετα να κάνουμε και εμείς κάποιο καλό για τους άλλους, πρέπει να διορθώσουμε τον εαυτό μας όσο τα παιδιά μας είναι ακόμα μικρά, πριν προλάβουμε να τους μεταδώσουμε όλα τα δικά μας εσωτερικά προβλήματα. Διότι αν εμείς εξελιχθούμε όταν αυτά θα έχουν γίνει τριάντα χρονών (με την προϋπόθεση ότι θα ζήσουμε έως τότε), τότε το μόνο που θα μπορέσουμε να κάνουμε σε εκείνη την ηλικία θα είναι να τους ζητήσουμε συγνώμη για το κακό που τους προξενήσαμε. Το κακό όμως θα έχει γίνει.  

Δεν μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα αυτό με ελαφρότητα, διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ. 
Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε αυτές οι σκέψεις να μην μας γεμίσουν άγχος και φόβο. Αυτά είναι συναισθήματα που δημιουργούνται στην ψυχή μας όταν εμείς αδρανούμε και δεν το παίρνουμε απόφαση να δουλέψουμε με τον εαυτό μας.
Όποιος δουλεύει δεν έχει το άγχος του χρόνου, διότι γνωρίζει μέσα του διαισθητικά πως κάνει ό,τι μπορεί και εκμεταλλεύεται τον χρόνο που του έχει δοθεί. Ο χρόνος όμως και ο θάνατος επίσης, είναι βασικοί παράγοντες στην ζωή μας. Δεν είναι συνετό να εθελοτυφλούμε, να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν. Κάποτε θα τους βρούμε μπροστά μας.

Ο θάνατος βάζει ένα τέλος στις φαντασιώσεις μας. Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει. Αυτός μας εξισώνει με όλους τους άλλους ανθρώπους, μας εξισώνει ακόμα και με τα ζώα και τα φυτά. Αφού δεν γνωρίζουμε την ώρα του θανάτου μας πρέπει να εργαζόμαστε και να δουλεύουμε με τον εαυτό μας κάθε στιγμή, ζώντας στο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Δεν ονειροπολούμε, δεν τρέχει η σκέψη μας, ούτε στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον, ούτε σε άλλους τόπους.

Η προσοχή μας είναι σε αυτό που συμβαίνει μέσα μας εκείνη ακριβώς την στιγμή.

Εδώ και τώρα είναι επίσης να αρχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάποια αδυναμία μας μόλις την αντιληφθούμε ότι υπάρχει. Όχι ευχολόγια, όχι αναβολή για το μέλλον, αλλά δράση.

Εδώ και τώρα είναι να λύνουμε τις παρεξηγήσεις μας με τους ανθρώπους άμεσα. Να ζητούμε συγνώμη αμέσως, να ευχαριστούμε τώρα αυτούς που μας βοήθησαν, να συμφιλιωνόμαστε με τους γονείς και τα παιδιά μας αμέσως, γιατί αν ο θάνατος κάποιου μάς στερήσει αυτή την ευκαιρία, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ενοχές μας.

Η επί τόπου όμως αντιμετώπιση των προβλημάτων μας απαιτεί το σωστό κίνητρο.
Αν πιστεύουμε ότι είμαστε αθάνατοι, τότε νομίζουμε ότι έχουμε άφθονο χρόνο στην διάθεσή μας και μας καταλαμβάνει η αναβλητικότητα. Αν πιστέψουμε ότι είμαστε θνητοί, τότε στρωνόμαστε στην δουλειά. Αυτή η ενεργοποίηση μας απαλλάσσει από το άγχος και τον φόβο και μας καθιστά ταπεινούς. Άγχος έχει αυτός που νομίζει ότι είναι αθάνατος. Αυτός που έχει αποδεχθεί την θνητότητά του στην πράξη, που σκέφτεται ότι κάποτε θα πεθάνει, αυτός δεν φοβάται, ούτε έχει άγχος. Δρα και δεν χάνει τον πολύτιμο χρόνο της ζωής του σε ανόητες εσωτερικές συγκρούσεις. 

Μια και αναφέραμε τις εσωτερικές συγκρούσεις σκεφθείτε το εξής: Κάποιος ετοιμοθάνατος που γνωρίζει ότι πεθαίνει και το αποδέχεται, θα μπει σε μια τέτοια διαδικασία; Θα αρχίσει να «τρώγεται με τα ρούχα του»; Θα δημιουργεί παρεξηγήσεις με τους ανθρώπους και θα παλεύει με την συνείδησή του, λέγοντας «να το κάνω αυτό ή να μην το κάνω»; Δεν θα σπαταλήσει τον λιγοστό χρόνο του σε τέτοιες ανοησίες. Μόνο ένας ανόητος «αθάνατος» βουλιάζει σε τέτοιο τέλμα διότι νομίζει ότι η αιωνιότητα είναι μπροστά του. Αυτός που πιστεύει ότι κάποτε θα πεθάνει δεν έχει την πολυτέλεια της αναβλητικότητας, δεν έχει την πολυτέλεια να ζει με εκκρεμότητες. Τις τακτοποιεί αμέσως. Κλείνει τους λογαριασμούς του μόλις αυτοί εμφανίζονται. Ξεπληρώνει τα χρέη του, διορθώνει τα κακώς έχοντα και δεν ασχολείται με θεωρίες. Είναι άνθρωπος της δράσης. Είναι αποφασιστικός, είναι πρακτικός.
Το πρακτικό «μυστικό» του χρόνου λοιπόν είναι να καταλάβουμε ότι είναι πεπερασμένος για μας.
Ότι υπάρχουν όρια και προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα.
Αυτή η αίσθηση μπορεί στην αρχή να μας γεμίσει με άγχος, αν αποφασίσουμε όμως να εργασθούμε με τον εαυτό μας, αυτή ακριβώς η εργασία θα μας γεμίσει γαλήνη και αισιοδοξία.

Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε σωστά το χρόνο μας:


- Όταν διαπιστώνουμε μια αδυναμία μας να αρχίζουμε αμέσως τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της.


- Να μην αναλωνόμαστε σε θεωρίες. Αυτές αρέσουν στους «αθάνατους». Εμείς οι θνητοί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.


- Αν για κάτι αισθανόμαστε τύψεις, ας καλυτερέψουμε τον χαρακτήρα μας και ας διορθώσουμε την συμπεριφορά μας άμεσα. Αν δεν το κάνουμε αυτό βουλιάζουμε στις ενοχές αναβάλλοντας την αλλαγή μας. Μετά για να ανακουφιστούμε ρίχνουμε τα βάρη σε άλλους και δημιουργούμε έναν φαύλο κύκλο.


- Όταν υπάρχει παρεξήγηση με κάποιον άνθρωπο να την τακτοποιούμε αμέσως, πριν χαθεί η ευκαιρία. Ιδίως με γονείς, παιδιά και φίλους.

- Όταν καταβάλουμε κάποια προσπάθεια, εσωτερική ή εξωτερική, να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αν προσπαθούμε με μισή καρδιά πιστεύοντας ότι υπάρχει χρόνος, ενδέχεται να βρεθούμε προ εκπλήξεως. Κανένα αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνεται με μισή καρδιά.

- Αν έχουμε βλάψει ή στεναχωρήσει κάποιον να του ζητήσουμε συγνώμη σήμερα επανορθώνοντας το κακό, διότι το αύριο ίσως δεν υπάρξει.

- Στους ανθρώπους που αγαπάμε και σε αυτούς που αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη ας τους το πούμε σήμερα. Η αναβολή εκδήλωσης των αισθημάτων μας αφήνει εκκρεμότητες, ιδίως όταν αυτοί τους οποίους αγαπάμε φύγουν από την ζωή, πριν προλάβουμε να τους το πούμε.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! 
ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ!
και... 
ΚΑΛΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ 
ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΣ!

18 σχόλια:

korinoskilo είπε...

με εβγαλες ανωριμη και ανευθινη......
αλλα για μενα δεν ειναι κακο ...

εγω παντως δεν ξερω πολλους που τα εχουν βρει με τον εαυτο τους και μετα μεγαλονουν παιδια :/

για την πευματικη εξελιξη δεν ξερω ποσο χρονο χρειαζομαστε τελικα και αν φτανει μια ζωη για να ,,εξελιχτουμε,,

ας κανει οτι μπορει καλυτερα ο καθενας πανω σε αυτο ...σε αυτην την ζωη :)))

καλες γιορτες οπως τις θελεις :)
φιλια

mia maria είπε...

Καλή χρονιά Βασιλική! Με υγεία και ευτυχία:)

ria είπε...

Καλή χρονιά με υγεία και ευημερία.
Με αγάπη και κατανόηση.
Με υπομονή και επιμονή.
Μα πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά.

Χαρούμενο το 2011!!!

Διάττων είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Διάττων είπε...

Αγαπητή Βασιλική, εύχομαι ο νέος χρόνος που σε λίγες ώρες θα κάνει την εμφάνισή του να είναι για σένα κατά πολύ καλύτερος απ' αυτόν που απέρχεται. Σου εύχομαι πάνω απ' όλα Υγεία κι από κει και πέρα, απ' όσα σε συνοδεύουν ως προσωπικότητα (στόχοι, φιλοδοξίες, όνειρα), να εκπληρωθούν, αν όχι όλα, τα περισσότερα! Κι αυτό για σένα αλλά και για όλους τους δικούς σου!

ΥΓ. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές που μου έχεις στείλει αυτές τις μέρες στο Facebook αλλά εκεί οφείλω να σου πω ότι είμαι ανενεργός. Χώρια που δεν καλοξέρω και πως λειτουργεί :))

Πόπη είπε...

Και το κυριότερο είναι να μην αναβάλουμε να πούμε:
συγγνώμη,
συγχώρεσέ με,
σε συγχωρώ,
σ'αγαπώ,
είμαι εδώ για σένα.
Και να δοξάσουμε το Θεό
για όσα καλά μας συμβαίνουν και για όσα κακά μας μαθαίνουν.
Καλή κι ευλογημένη χρονιά Βασιλικούλα, πολύχρονη, υγιής κι ευτυχισμένη!!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ, ΥΓΙΗΣ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ!!!!

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ!!!
ΓΑΛΗΝΗ και ΧΑΡΑ έστω και μέσα απο τα μικρά που άλλοτε μας φάνταζαν αδιάφορα!!!


Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ
ΠΑΝΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger korinoskilo

Καλώς την! Χαθήκαμε Έλενα!!!
Χαχα!!! Έτσι, ε; Μην πτοείσαι!
Κρατώ το τελευταίο που είπες: Ας κάνει ότι καλύτερο μπορεί ο καθένας σ' αυτή τη ζωή και όλα θα πάνε καλύτερα!!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σου εύχομαι!
ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ!
Φιλιά και στο korinoskilo, επίσης!!!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger mia maria

Μαρία μου, σ' ευχαριστώ πολύ!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και σε σένα με ότι καλύτερο επιθυμείς! ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ κυρίως...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger ria

Σ' ευχαριστώ πολύ Ρία μου!

Εύχομαι το 2011 να ανθίσει στην ψυχή σου και το άρωμά του να διαλύσει κάθε τι άσχημο από την ατμόσφαιρα της ζωής σου και να σου την πλημμυρίσει με όσα επιθυμείς και ονειρεύεσαι... `“•.¸ ¸.•´´ .•“´•`“• `“•.¸¸....______♥ (¯`:´¯)♥ ......____♥ (¯ `•.\\|/.•´¯)♥
`“•.¸ ¸.•´´ .•“´•`“• `“•.¸¸.•

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Diatton

Αγαπητέ Διάττων, σ' ευχαριστώ θερμά για τις πολύτιμες ευχές σου.

(Το ξέρω που δεν "δουλεύεις" πολύ το f/b, σε αντίθεση με μένα, όπου εκεί επικοινωνώ περισσότερο με τους φίλους μου).

Εύχομαινα έχεις μια ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ κόντρα στις δυσκολίες των καιρών που μας σερβίρουν κάθε μέρα, να καταφέρνεις να ξεπερνάς όλα τα εμπόδια με ΥΓΕΙΑ, ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΓΑΠΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger ღ oneiremata ღ

Καλή μου φίλη σ' ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές και για το μουσικό αφιέρωμα!
Να είσαι πάντα καλά και ο νέος χρόνος να σου δώσει απλόχερα, όσα επιθυμείς και ονειρεύεσαι με ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!
http://www.youtube.com/watch?v=pdADZqjDGuc
Φιλάκιαααα

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Πόπη

Αγαπημένη μου Πόπη, πολύ σωστά τα επισημαίνεις όλα αυτά που πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου...
Σ' ευχαριστώ θερμά για τις όμορφες ευχές σου και αντεύχομαι ότι καλύτερο προσωπικά για σένα και τους δικούς σου.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ!
Φιλιά πολλά!!!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ

Γλαρένια μου τι όμορφο το γλαρόπουλο με όλα τα γούρια μαζί του που μου στέλνεις!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ-πολύ για την αγάπη σου, για τις όμορφες ευχές σου, για όλα!!!

(Κι όμως... μέσα στα μικρά κρύβονται οι ομορφιές του Κόσμου μας!)

ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΣΕ ΣΕΝΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΛΑΡΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ!!!
Φιλιά πολλά!!!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου, αυτές οι δύο ευχές είναι ότι καλύτερο χρειαζόμαστε όλοι!!!
Να είσαι πάντα καλά και να μας χαρίζεις άφθονο χαμόγελο στη μπλογκογειτονιά!!!
ΚΑΛΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ σου εύχομαι!
ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ!

Διάττων είπε...

Αγαπητή Βασιλική, όντας η 5 Γενάρη μια μέρα με ιδιαίτερη σημασία για σένα, σου εύχομαι ότι καλύτερο και χρόνια πολλά... Κι εδώ είναι το αξιοσημείωτο. Και φυσικά δεν το ήξερα αλλά μπήκα τυχαία στο Facebook και το είδα... Άρα, από μένα έχεις ευχές, ευχές και μόνο ευχές!

Καλό σου βράδυ...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Diatton

Σ' ευχαριστώ πολύ φίλε Διάττων για τις πολύτιμες ευχές σου!
Φέτος είχα τη χαρά να γιορτάσω τα γενέθλιά μου στην Παλαιστίνη, απ' όπου μόλις επέστρεψα.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share