Η ευτυχία δεν βρίσκεται στην υπερκατανάλωση
αλλά κρύβεται σε ένα μικρό νησάκι
του Νότιου Ειρηνικού.
Στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες που κατάρτισε ο βρετανικός ανεξάρτητος οργανισμός New Economics Foundation (Nef), με τον εύλογο τίτλο «Κατάλογος Ευτυχισμένος Πλανήτης» (Happy Planet Index), την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Vanuatu, ένα μικρό νησί που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 133η θέση από τα συνολικά 178 έθνη που περιλαμβάνονται στη λίστα.
Η ιδιαιτερότητα του καταλόγου έγκειται στο ότι εστιάζει σε κριτήρια όπως επίπεδα κατανάλωσης, προσδοκώμενη διάρκεια ζωής και ευτυχία, και όχι σε οικονομικά μεγέθη όπως το εθνικό ακαθάριστο εισόδημα.
Σύμφωνα με τον Nic Marks, εκ των συντακτών της λίστας, σκοπός του καταλόγου ήταν να καταδειχτεί ότι το ευ ζην δεν συνδέεται με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης. «Είναι ξεκάθαρο ότι κανένα κράτος που βρίσκεται στη λίστα δεν σημειώνει επιτυχία σε όλους τους τομείς, αλλά αποκαλύπτει πρότυπα που δείχνουν πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μακρόβιες και ευτυχισμένες ζωές για όλους, ενώ ζούμε μέσα σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς περιορισμούς».
Το μικρό νησί του Vanuatu βρίσκεται στη μέση του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού και ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 209.000 κατοίκους. Η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στη γεωργία και τον τουρισμό. Και παρόλο που βρίσκεται στην πρώτη θέση του Happy Planet Index, κατατάσσεται 207ο από τις 233 οικονομίες, με βάση το Εθνικό Ακαθάριστο Εισόδημα.
Τις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, ενώ τα αφρικανικά έθνη και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κυριαρχούν στις 10 τελευταίες. Μεταξύ των προηγμένων κρατών, η Γερμανία κατατάσσεται 81η, η Ιαπωνία 95η, ενώ οι ΗΠΑ έρχονται στην 150η θέση.
Όπως τονίζει ο Simon Bullock, οικονομικός συντονιστής στην οργάνωση Friends of the Earth, ο οποίος βοήθησε στη συγκέντρωση των δεδομένων, τα ευρήματα δείχνουν ότι η ευτυχία δεν είναι κοστοβόρος για τον πλανήτη μας. «Η βρετανική οικονομία απορροφά τεράστιες ποσότητες από τις παγκόσμιες ανεπαρκείς πηγές, ωστόσο οι Βρετανοί πολίτες δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Κολομβιανούς που καταναλώνουν πολύ λιγότερα [...] Η τωρινή ανώριμη εστίαση στο εθνικό ακαθάριστο εισόδημα είναι παρωχημένη, καταστροφική και δεν επιφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής».
Το Nef καλεί τα κράτη να υιοθετήσουν ένα «παγκόσμιο μανιφέστο για ένα ευτυχέστερο πλανήτη» που θα καταγράφει τους τρόπους με τους οποίους τα έθνη μπορούν να ζήσουν μέσα στα περιβαλλοντικά τους όρια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν:
* Εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας
* Αναγνώριση της συνεισφοράς των ατόμων
και της εθελοντικής εργασίας
* Εξασφάλιση ότι οι οικονομικές πολιτικές
παραμένουν εντός των περιβαλλοντικών περιορισμών.
Ας το έχουμε υπόψη μας
και ίσως προβληματιστούμε θετικά...
Καλή εβδομάδα φίλες και φίλοι συν-ταξιδιώτες!
----------------------------------------
Πηγή: Focus
4 σχόλια:
Στις σύγχρονες συνθήκες, Αγαπητή μου φίλη Βασιλική, πρέπει να αφαιρέσεις το "ουκ" από τον τίτλο της ανάρτησης.
"Εν τω πολλώ" είναι το "ευ" και άσε τους Αρχαίους ημών προγόνους να λένε το αντίθετο.
Αυτοί είχαν λυμένα τα προβλήματα του βιοπορισμού, κυρίως με τους "είλωτες" και μπορούσαν να φιλοσοφούν.
Κι εγώ αν ήμουν όλη μέρα ξαπλωμένος στον ήλιο (στο νησάκι που γράφεις), θα ήμουν φιλόσοφος.
Τώρα ο κόσμος είναι με τη γλώσσα έξω από την τρεχάλα και που καιρός για τέτοια!
Άσε που ούτε "πολλώ" υπάρχει πια, ούτε "ευ".
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και να είσαι και με "ΠΟΛΛΩ" και με "ΕΥ".
ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΑΣ:))))))
ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΝΗΣΙ.ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ;;
Blogger ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
Εξαρτάται, αγαπητέ Δύσπιστε, πως το εννοεί ο καθένας μας το "ευ" και το "εν τω πολλώ"...
Στις σύγχρονες συνθήκες -δυστυχώς- μας έμαθαν να θέλουμε τα πολλά (υπερκαταναλωτισμός) για να νομίζουμε ότι είμαστε καλά (ψευδαίσθηση) και να πλουτίζουν "αυτοί" και το οικονομικό τους σύστημα, ενώ εμείς -οι βιοπαλαιστές- να σερνόμαστε να προλάβουμε τις δόσεις της μιας κάρτας, του άλλου δανείου, και των λοιπών λογαριασμών και υποχρεώσεων, πέραν του super-market που εκεί τα δίνουμε όλα!
Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τον καθένα.
Αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τις δούμε και την αποφασιστικότητα να τις εφαρμόσουμε.
Έτσι νομίζω εγώ τουλάχιστον...
Καλή εβδομάδα φίλε Σταύρο.
Blogger JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Σ' ευχαριστώ SKPOYTZAKO μου,
να είσαι πάντα καλά!
Το νησί, ναι, φανταστικό, τέλειο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι κι εμείς έχουμε παρα πολλά νησιά και μικρές ή μεγαλύτερες κοινότητες και όμως δεν καταφέραμε να βρούμε μια φόρμουλα ευτυχισμένης διαβίωσης...
Μόνο λέμε κάπου-κάπου όταν είμαστε ευχαριστημένοι με κάτι: "πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος", αλλά πέραν αυτού δεν κάνουμε τίποτα.
Καλή εβδομάδα φίλε μου!
Δημοσίευση σχολίου