28.3.09

Τα άνθη …βάλσαμο για την ψυχή
H μεγάλη του ευαισθησία και η αγάπη του για τη φύση τον έκαναν να αντιληφθεί αρχικά και να μελετήσει στη συνέχεια τη συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου και τις βαθιές ιδιότητες των φυτών και της ανθοφορίας τους.

Έτσι διαπίστωσε ότι τα άνθη ορισμένων φυτών επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στις διάφορες ψυχικές διαθέσεις και άρχισε να τα χρησιμοποιεί στη θεραπεία των ασθενών του με θαυμάσια αποτελέσματα.

Σήμερα τα ανθοϊάματά του, είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο ενώ αρκετοί επιστήμονες προσπάθησαν να τα εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο.

Ο Dr. Edward Bach, επιφανής ομοιοπαθητικός γιατρός (1886-1936), πίστευε ότι τα διάφορα αρνητικά συναισθήματα όταν φωλιάσουν μέσα στον άνθρωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα αφήνοντας το δρόμο ελεύθερο για τις ασθένειες.

Στο βιβλίο του "Ήeal Τhyself" "Θεραπεύσου" διατυπώνει τη φιλοσοφία σχετικά με τις βασικές αιτίες της ασθένειας που ξεκινά από κάποια εσωτερική σύγκρουση ψυχής και προσωπικότητας.

Με αγάπη υποδεικνύει τα πιθανά ελαττώματα στο χαρακτήρα του ανθρώπου και τις αντίθετες αρετές που πρέπει να καλλιεργηθούν για να εξαλειφθούν τα ελαττώματα, οπότε επανέρχεται η αρμονία νου, σώματος και ψυχής και η κατάσταση της πλήρους υγείας και ευτυχίας.
Ο ίδιος ήταν επίσης πεπεισμένος ότι η υγεία του κάθε ατόμου βρίσκεται στα ίδια του τα χέρια και ότι τα ανθοϊάματα μπορούν με απλό και ασφαλή τρόπο να χρησιμεύσουν σαν αυτοβοήθεια.

Η δράση των ανθοϊαμάτων

Τα ανθοϊάματα στοχεύουν στην εξισορρόπηση των αρνητικών συναισθημάτων και συμπεριφοράς ενεργοποιώντας τις θεραπευτικές δυνάμεις του ίδιου του σώματος και συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της ψυχικής αρμονίας.

Ο Δρ Μπαχ μέχρι το τέλος της ζωής του ανακάλυψε 38 ανθοϊάματα που πήραν το όνομά του τα οποία παρασκεύασε από τα άνθη διαφόρων φυτών με την ηλιακή μέθοδο που επίσης εισήγαγε ο ίδιος, η οποία συνίστατο στην έκθεση αυτών στον ήλιο μέσα σε φυσικό νερό πηγής.
Τα «μοίρασε» σε 7 βασικές κατηγορίες ψυχικών συναισθημάτων και τις αιτιολογίες τους. Φόβος, μοναχικότητα, ανεπαρκές ενδιαφέρον για το παρόν, απελπισία-αποθάρρυνση, αβεβαιότητα, υπερευαισθησία σε επιρροές και ιδέες, υπερβολική έγνοια για το καλό των άλλων, είναι καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιο λουλούδι ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί.
Αν δούμε, επί παραδείγματι, την κατάσταση της απελπισίας-αποθάρρυνσης αυτή μπορεί να προκαλείται, όπως επισημαίνει ο άγγλος γιατρός, από έλλειψη αυτοπεποίθησης, από ενοχές, υπερβολικό βάρος ευθυνών, νοητική αγωνία, συνέπειες από σοκ, απόρριψη, εξάντληση χωρίς να παραιτείται το άτομο, απόρριψη του εαυτού, ακόμη και αίσθηση βρωμιάς.

Για όλα αυτά λοιπόν συστήνεται και από ένα ανθοΐαμα, ενώ είναι και αρκετά εύκολος ο συνδυασμός ακόμη και πέντε ανθοϊαμάτων όταν οι αιτίες μπορεί να είναι περισσότερες από μία.

Ο ίδιος ο Δρ Μπάχ επίσης προέβλεψε μία ειδική μίξη από πέντε ανθοϊάματα, (Cherry Plum, Clematis, Impatients, Rock Rose, Star of Bethlehem) που ονόμασε Rescue Remedy (Ίαμα Διάσωσης) για την αντιμετώπιση μιας άμεσης έκτακτης ανάγκης της καθημερινότητας.

Εξετάσεις των παιδιών, κάποιο ψυχολογικό σοκ, ένας καυγάς που ξεσήκωσε το νευρικό σύστημα, μια επικείμενη επίσκεψη σε γιατρό που φοβίζει το άτομο, ο φόβος του αεροπλάνου ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αναστατώσει ξαφνικά και να αποδιοργανώσει τη ζωή μας είναι καταστάσεις που μπορούν να απαλυνθούν με δύο ή το πολύ τέσσερις σταγόνες του Rescue κάτω από τη γλώσσα.

Το ίδιο ίαμα υπάρχει και σε μορφή κρέμας που μπορεί να αποβεί βάλσαμο για το προβληματικό δέρμα.

Τα ανθοϊάματα του Μπάχ είναι τελείως ακίνδυνα, χωρίς ίχνος παρενέργειας και μπορούν να ληφθούν ανεπιφύλακτα και από τα παιδιά.
Μπορούν να ληφθούν παράλληλα και με κάθε άλλη θεραπεία, κλασική ή εναλλακτική για να υποστηρίξει και να βελτιώσει την ψυχική κατάσταση του ατόμου και είναι ήδη πολλοί οι γιατροί που την εφαρμόζουν σαν ένα σημαντικό βοήθημα στη δουλειά τους.

Ως βοήθημα κρίνεται επίσης ιδανικός ο συνδυασμός της με τις ψυχοθεραπείες διευκολύνοντας, επιταχύνοντας και βαθαίνοντας τα οφέλη από αυτές.
Τα τελευταία χρόνια τα ανθοϊάματα του Μπάχ εισάγονται και στην Ελλάδα, έτσι είναι αρκετά εύκολο να τα βρει κανείς στα φαρμακεία.

Με τη βοήθεια του φαρμακοποιού αλλά και μέσω ειδικών ενημερωτικών φυλλαδίων για το πρόβλημα που επιλαμβάνεται το κάθε ανθοϊαμα μπορεί ο καθένας να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει ή να φτιάξει τη δική του μίξη.

Χωρίς να ξεχνά όμως ότι πρέπει προηγουμένως να κοιτάξει με ειλικρίνεια αρκετά βαθιά μέσα του και να αναζητήσει την αιτία των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνει. Η αυτογνωσία και η αυτοανακάλυψη, άλλωστε, είναι ένα προκλητικό ταξίδι στη ζωή.

Τα ιάματα Μπαχ ανήκουν στις ενεργειακές θεραπείες.
Σύμφωνα με τους θεραπευτές και όσους τα χρησιμοποιούν, θεραπεύουν το νοητικό και συναισθηματικό μέρος του ατόμου και γι' αυτό κατόπιν μπορούν να θεραπεύσουν και το φυσικό σώμα, αφού οι αιτίες των περισσότερων ασθενειών βρίσκονται σ' εκείνα τα επίπεδα.
Τα ανθοϊάματα δεν προκαλούν εθισμό, ούτε παρενέργειες, δεν είναι αντίδοτα κανενός φαρμάκου. Τουναντίον ενισχύουν την ίαση, ενεργοποιώντας την ικανότητα του οργανισμού να αυτοθεραπεύεται.

Για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τα ανθοϊάματα του Bach, το βιβλίο "Αυτογνωσία και αυτοθεραπεία με τα ιάματα του Bach" (εκδόσεις Πύρινος Κόσμος) απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να μάθει να χρησιμοποιεί τα ιάματα Bach για τον εαυτό του και τους άλλους για να βελτιώσει την υγεία του.

Κατάλογος ιαμάτων
Τα 38 ιάματα και οι ενδείξεις τους είναι τα εξής:

Agrimony - Εσωτερικός βασανισμός που κρύβεται πίσω από εύθυμο προσωπείο
Aspen - Απροσδιόριστες φοβίες και κακά προαισθήματα
Beech - Κριτική διάθεση, αδιαλλαξία
Centaury - Αδύναμη θέληση, δουλικότητα, δεν μπορεί να πει 'όχι'
Cerato - Έλλειψη εμπιστοσύνης στη κρίση/διαίσθηση –ανάγκη για επιβεβαίωση
Cherry Plum - Φόβος ότι θα χάσει τον έλεγχο ή τα λογικά του –υστερία
Chestnut Bud - Έλλειψη παρατηρητικότητας, αδυνατεί να μάθει από τα λάθη του
Chicory - Κτητικότητα, συναισθηματικοί εκβιασμοί
Clematis - Ονειροπόληση, αφηρημάδα, έλλειψη προσοχής, δυσκολία συγκέντρωσης
Crab Apple - Το καθαριστικό ίαμα, αίσθημα ακαθαρσίας, εμμονή στη λεπτομέρεια
Elm - Προσωρινό αίσθημα ανικανότητας μπροστά σε μεγάλες απαιτήσεις
Gentian - Αποθάρρυνση, ηττοπάθεια
Gorse - Απελπισία, απόγνωση
Heather - Μιλά ασταμάτητα για τον εαυτό του, εγωκεντρισμός
Holly - Αρνητικότητα, ζήλια, φθόνος, εκδίκηση, θυμός, υποψίες
Honeysuckle - Νοσταλγία – ζει στο παρελθόν
Hornbeam - Διανοητική εξάντληση, κούραση
Impatiens - Ανυπομονησία, μεγάλη εσωτερική ένταση
Larch - Έλλειψη αυτοπεποίθησης, σύμπλεγμα κατωτερότητας
Mimulus - Φόβος για συγκεκριμένα γνωστά πράγματα - ζώα, ύψος, ασθένεια και άλλα
Mustard - Περιοδική κατάθλιψη χωρίς ιδιαίτερο λόγο
Oak - Για άτομα που ποτέ δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής τους
Olive - Ολική διανοητική ή σωματική εξάντληση μετά από έντονη προσπάθεια ή χρόνια προβλήματα
Pine - Αυτοεπίκριση, αίσθημα ενοχής
Red Chestnut - Υπερβολική ανησυχία για αγαπημένα πρόσωπα
Rock Rose - Τρόμος, έντονος φόβος, πανικός
Rock Water - Διανοητική ακαμψία, επιδίωξη τελειότητας
Scleranthus - Αναποφασιστικότητα, κυκλοθυμία
Star of Bethlehem - Για κάθε περίπτωση διανοητικού ή σωματικού σοκ, πρόσφατου ή παλαιού Sweet Chestnut - Βαθύτατος εσωτερικός πόνος – 'η μαύρη νύχτα της ψυχής'
Vervain - Υπερβολικός ενθουσιασμός, ένταση, υπέρμετρος ζήλος για την σωτηρία των άλλων
Vine - Κυριαρχία, αυταρχισμός
Walnut - Θέλει να κάνει αλλαγές αλλά δεν μπορεί. Μεταβατικές περίοδοι
Water Violet - Επιθυμία για μοναξιά, υπερηφάνεια
White Chestnut - Συνεχείς ανεπιθύμητες σκέψεις και νοητικοί διάλογοι
Wild Oat - Έλλειψη στόχων και σκοπού ζωής
Wild Rose - Έλλειψη ενδιαφέροντος, παραίτηση, έλλειψη κινήτρων για αλλαγή της ζωής
Willow - Πικρία, αίσθημα ότι για την αρνητική πραγματικότητα ευθύνονται οι άλλοι
Rescue Remedy - Για κάθε επείγουσα κατάσταση, ατυχήματα, εξετάσεις, άσχημα νέα, κλπ (συνδυασμός 5 ιαμάτων)

Πηγή: ΑΠΕ, el.wikipedia.org.
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share