18.12.09

Δώστε το δικό σας χρώμα στα ΧριστούγενναΤα Χριστούγεννα γιορτάζονται από τα βάθη των αιώνων, βασισμένα σε διάφορα ήθη και έθιμα ανάλογα με τις λαογραφικές παραδόσεις των λαών.
Για τους περισσότερους από εμάς, Χριστούγεννα σημαίνει κούραση, τρέξιμο στα μαγαζιά για αγορές, επισκέψεις, δώρα για συγγενείς και φίλους.


Φέτος, βρείτε τρόπους  να κάνετε δικά σας αυτά τα Χριστούγεννα, αντί να μπείτε στο χορό των απαιτήσεων και των προσδοκιών που δεν σας εκφράζουν και ίσως σας γεμίζουν με πίεση και άγχος και τελικά σας δημιουργούν θλίψη ή θυμό.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων  
συμβολίζουν την προσφορά 
στο συνάνθρωπο, αλλά και στον εαυτό μας.

Πρόσφερε ένα δώρο στον εαυτό σου με αγάπη. 
Μπορεί να είναι ακόμη και κάτι απλό όσο ένα φρέσκο μπουκέτο λουλούδια ή κάτι που σου αρέσει, αλλά έχεις πολύ καιρό να το κάνεις για σένα. 
Μια πράξη φροντίδας και τρυφερότητας για σένα.

Οργάνωσε το χρόνο σου ανάλογα με τις ανάγκες σου, ώστε να αποφύγεις περιττές πιέσεις χρόνου και άγχος. 
Αν αισθάνεσαι ότι θέλεις απλά να κάτσεις σπίτι φέτος τις γιορτές, συζήτησέ το με τον σύντροφο ή την οικογένειά σου και αναζήτησε κοινό έδαφος για το πώς μπορεί να γίνει. 
Το ίδιο και στην περίπτωση που δεν θες να καθίσεις σπίτι σου αυτά τα Χριστούγεννα αλλά π.χ. θες να ταξιδέψεις κάπου που δεν έχεις ξαναπάει. 
Πιθανότατα του χρόνου ή σε κάποια άλλη γιορτή ή διακοπές να μπορείς να κάνεις αυτό που δεν έκανες φέτος.

Αν «πρέπει» να κάνεις κάποιες επισκέψεις βάλε όρια και εκτίμησε πόσο χρόνο θα μπορούσες να αφιερώσεις σε αυτές. 
Σε κάποιες επισκέψεις ίσως θα ήθελες να περάσεις περισσότερο χρόνο, ενώ σε άλλες όχι. Και πάλι συζήτησέ το με όσους τους αφορά (π.χ. σύντροφο, οικογένεια, φίλους) και οργάνωσε ανάλογα το χρόνο σου.

Κράτησε κάποιο χρόνο για σένα . 
Οι μέρες των γιορτών μπορούν να αποστραγγίσουν την ενέργειά σου, ειδικά αν είσαι αυτός που οργανώνει, που κάνει όλες τις δουλειές ή που θέλει να τους ευχαριστήσει όλους. 
Είναι σημαντικό όταν υπάρχει υπερφορτισμένο κλίμα να δώσεις λίγο ήσυχο χρόνο στον εαυτό σου. 
Μπορείς να φύγεις για λίγο από το δωμάτιο ή το σπίτι. 
Τα Χριστούγεννα δεν έχουν να κάνουν με υπερβολικές προσδοκίες και ενοχές, ούτε με ασφυκτικό άγχος και εξαναγκασμούς. 
Δώσε στον εαυτό σου χρόνο και αγάπη για να μπορείς να προσφέρεις ανάλογα και στους γύρω σου το χρόνο και την αγάπη σου.

Αν καλείς εσύ στο σπίτι σου φέτος συγγενείς και φίλους για την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, προσπάθησε να το κάνεις όσο πιο εύκολο γίνεται. 
Ακόμη κι αν δεν το συνηθίζεις, προσπάθησε να μοιραστείς τις δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια και τις ετοιμασίες με την οικογένεια ή τους φίλους σου. 
Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια, ο κυριότερος σκοπός είναι να περάσεις όμορφα με τους καλεσμένους σου.

Αποφορτίσου από τον υπερκαταναλωτικό χαρακτήρα των γιορτών. 
Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις ακριβά δώρα ή δώρα για όλους. 
Αν υπάρχουν παιδιά, τα οποία βιώνουν πιο έντονα αυτές τις μέρες, ίσως μπορείς να πάρεις δώρα μόνο σε αυτά. 
Στους μεγαλύτερους μπορείς να κάνεις συμβολικά δώρα και να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στο πώς θα περάσετε όμορφα μαζί (π.χ. μια βραδιά παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ή ως δώρο μπορείς να μαγειρέψεις ή να φτιάξεις ένα γλυκό). 
Μη διστάσεις να δωρίσεις ένα δώρο που σου έχουν κάνει αλλά δεν το θες ή δεν το χρειάζεσαι. Σε κάποιον άλλο ίσως φανεί χρήσιμο.

Ας θυμηθούμε όλοι, φέτος στις γιορτές, να κάνουμε μια γενναιόδωρη πράξη βοήθειας σε αυτούς που το έχουν ανάγκη... Και η βοήθεια δεν είναι μόνο τα χρήματα σε ένα λογαριασμό -οπωσδήποτε είναι κι αυτό-, αλλά δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες κινήσεις που μπορούν να γίνουν στην καθημερινότητά μας και να δώσουμε χαρά στους γύρω...

Βοηθήστε μια γιαγιά να περάσει το δρόμο, δείξτε υπομονή και ανοχή στην/ον ηλικιωμένη κυρία ή κύριο που οδηγεί αργά μπροστά σας, δώστε τη σειρά σας στο σουπερμάρκετ σε μια μητέρα με δύο παιδιά, ή σε έναν ηλικιωμένο, αγοράστε μια τυρόπιτα σε ένα ζητιάνο,  αδειάστε τις ντουλάπες από τα ρούχα  που δεν φοράτε και πηγαίνε τα στην εκκλησία. 
Επισκεφθείτε ένα γηροκομείο ή ένα ορφανοτροφείο με γλυκά και λουλούδια...
Πάρτε τηλέφωνο και πείτε χρόνια πολλά σε γνωστούς και φίλους με την εγκάρδια φωνή σας και όχι στέλνοντας μια ψηφιακή κάρτα με ευχές μέσω e-mail ή μέσω γραπτού μηνύματος...

Αφεθείτε στη νοσταλγία των ημερών και θυμηθείτε Χριστούγεννα από άλλες χρονιές, αναμνήσεις παιδικές, αναμνήσεις από εποχές που με αφέλεια, χαρά και πίστη στον Άγιο Βασίλη και στη σημασία των Χριστουγέννων νοιώθαμε ότι κάτι εξαιρετικό συμβαίνει αυτή την εποχή. 
Πράγματι συμβαίνει! 
Αν το έχετε ξεχάσει μοιράστε αγάπη στους γύρω σας και θα το θυμηθείτε...

Αφήστε την θετική ενέργεια των άγιων ημερών να σας κυριεύσει και μοιράστε χαμόγελο και χαρά στους γύρω σας,  κοντινούς και μακρινούς 
για να νοιώσετε την αληθινή ομορφιά 
και το θαύμα των Χριστουγέννων.

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share