5.12.09

Το «παιχνίδι» της ανταλλαγής δώρων


Οι γυναίκες χαίρονται τα δώρα, 
αλλά οι άνδρες μάλλον τα νοιώθουν σαν βάρος!

 Η ικανότητα ενός ανθρώπου να νοιώθει ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους παράγοντες - κλειδιά για την ευτυχία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που τονίζει ότι, από την άποψη της γενναιοδωρίας τουλάχιστον, οι γυναίκες πλεονεκτούν έναντι των ανδρών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες για την ευτυχία είναι η δημιουργία σχέσεων γεμάτων νόημα, καθώς και η ικανότητα να ζει κανείς στο παρόν με ανοικτό πνεύμα.

 Η έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας Τοντ Κασντάν του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζορτζ Μέησον, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality (Περιοδικό της Προσωπικότητας), διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να νοιώσουν και να εκφράσουν ευγνωμοσύνη, σε σχέση με τις γυναίκες, γι’ αυτό μειονεκτούν στο να νοιώσουν ευτυχία.

 Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο, η ευγνωμοσύνη και το αίσθημα χαράς, όταν κάποιος παίρνει ένα δώρο, είναι ένα από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά για να ζει κανείς μια καλή ζωή.
Οι γυναίκες αποδέχονται με ευχαρίστηση ένα δώρο και πραγματικά το απολαμβάνουν από την πρώτη στιγμή, αλλά οι άνδρες δεν προλαβαίνουν να ξετυλίξουν το δώρο και αρχίζουν να αισθάνονται το βάρος της υποχρέωσης απέναντι σε αυτόν που τους το χάρισε.

 Και τα δύο φύλα, αλλά κυρίως οι άνδρες, σύμφωνα με την έρευνα, αποδίδουν ξεχωριστό νόημα στα διάφορα δώρα τους και συγκρίνουν τη δική τους γενναιοδωρία με των άλλων. Γι’ αυτό κρατούν στο μυαλό τους μια νοητική λίστα («ποιό δώρο πήρα από ποιόν») και τη συγκρίνουν με τη λίστα των δικών τους δώρων προς τους άλλους.
Οι άνθρωποι, από τη μια συνεχώς, σκέφτονται ποιός αξίζει ποιό δώρο, είτε ανάλογα με τα συναισθήματά τους, είτε ανάλογα με τη σκοπιμότητα που αποδίδουν στο δώρο (π.χ. αν θέλουν να εντυπωσιάσουν κάποιον/α).

 Κατά τον Κασντάν, είτε οι γυναίκες παίρνουν αυτή τη συνεχή διαδικασία ανταλλαγής δώρων λιγότερο σοβαρά από τους άνδρες, είτε απλώς είναι καλύτερες στο να παίζουν αυτό το «παιγνίδι» χωρίς να νοιώθουν την ίδια υποχρέωση απέναντι στους άλλους.

 Υπάρχει όμως και η ερμηνεία ότι οι γυναίκες ευχαριστιούνται περισσότερο να παίρνουν δώρα, απλώς επειδή ευχαριστούνται περισσότερο να τα δίνουν - αν μη τι άλλο επειδή πήγαν στα μαγαζιά για να τα ψωνίσουν!
«Αν και η επίδραση της ευγνωμοσύνης βραχυπρόθεσμα είναι μικρή, μακροπρόθεσμα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά», δήλωσε ο Κασντάν, ο οποίος τόνισε ότι «επειδή οι άνδρες διδάσκονται από μικροί γενικά να ελέγχουν και να κρύβουν τα πιο ‘μαλακά’ συναισθήματά τους, αυτό λειτουργεί αργότερα περιοριστικά για την ευτυχία και την ευημερία τους».


Ο Κασντάν, που συμμετέχει ενεργά στο κίνημα της «θετικής ψυχολογίας» και της «επιστήμης της ευτυχίας» από το 2000, μελετά εδώ και χρόνια πώς μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί η ικανότητα των ανθρώπων να νοιώσουν μια ζωή ευτυχισμένη και γεμάτη νόημα. 

16 σχόλια:

Ρούλα είπε...

Βασιλική μου καλημέρα!
μια χαρά τα λέει ο καθηγητής,απλά θέλω να προσθέσω τον ορισμό του δώρου.Δώρο θεωρώ ακόμη και ένα "πράσινο φύλλο" που έλεγε και η γιαγιά μου αν είναι από καρδιάς,δώρο είναι ένα χαμόγελο,να διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας σε κάποιον που μας χρειάζεται,η αιμοδοσία,η εθελοντική προσφορά και τόσα άλλα που ναι μεν δεν μας κοστίζουν χρήματα αλλά έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.Τα τυπικά δώρα,σαν αυτά που ανταλλάσσουν οι κουμπάρες με ταξύ τους,τα θεωρώ ψυχρά και χάνουν την έννοια της προσφοράς.Τουλάχιστον αυτά και εν μέσω οικονομικής κρίσης ίσως χρειάζεται να τα αναθεωρήσουμε και να τα διαθέσουμε κάπου,για να πιάσουν και τόπο.
πολλά φιλάκια και καλό σ/κ :)

Savvina είπε...

VASILIKI μου
Πολύ ωραία αυτά που μας έγραψες.
Θα συμφωνήσω με την Ρούλα όμως.
Σε αυτή την εποχή που ζούμε, το καλύτερο δώρο για μένα είναι ένα χαμόγελο, ένα "ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ", ακόμη και ένα λουλούδι κομμένο από έναν κήπο.
Τέτοια δώρα θέλω να πάρω σήμερα που γιορτάζω.
Να είσαι καλά.
Καλή σου μέρα.
Καλό Σ/Κ να έχεις.
Τα φιλιά μου.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Ρούλα

Καλή σου μέρα Ρούλα μου!

Πολύ σωστός ο ορισμός του δώρου που μας δίνεις, αφού είναι κάτι που δίνεται σ' έναν άλλο, χωρίς να υπάρχει η αξίωση της ανταπόδοσής του.

Μπορεί να είναι δείγμα αγάπης, φιλίας, ευχαρίστησης, προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο, αλλά στις μέρες μας έχει γίνει ένας θεσμός αναπόφευκτος που τον τηρούμε μηχανικά και τυπικά, επειδή έχει καθιερωθεί έτσι...

Φιλιά πολλά
Καλό Σ/Κ, επίσης!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Savvina

SAVVINA μου γλυκιά
σου εύχομαι ολόψυχα
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ!
Να τα ζήσεις όπως εσύ επιθυμείς
και να τα χαίρεσαι μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάς!

Να σε χαίρεται ο Ευρύνοος
και όλοι οι δικοί σου.
Φιλιά πολλά
μαζί με μια αγκαλιά ευχές!

Καλό και χαρούμενο Σ/Κ!

Savvina είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ VASILIKI μου.
Και εσύ ότι επιθυμείς σου εύχομαι να το βρεις στο ταξίδι της ζωής σου.
Να είσαι πάντα μα πάντα καλά.
Πολλά φιλιά.

Διάττων είπε...

Ευγνωμοσύνη είναι χαρακτηριστικό που διέπει τον ολοκληρωμένο άνθρωπο και πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να εκφράζεται. Ως πρακτική έκφραση είναι η προσφορά κι η ανταλλαγή δώρων. Ως δώρο, πάλι, εκλαμβάνεται, ανάλογα πάντα με τη στιγμή και την περίσταση, απ' το οποιοδήποτε αντικείμενο μιας κάποιας χρηματικής αξίας μέχρι ένα χαμόγελο, ένα χάδι ή ακόμα και μια καλή και ζεστή κουβέντα...

Χαρισματικές οι αναρτήσεις σου Βασιλική, αναδεικνύουν τις ανθρώπινες αξίες απ' τις οποίες δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε...

Καλό σου Σαββατοκύριακο... Και συνέχισε έτσι όπως μας έχεις "καλομάθει"...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Πάλι είσαι "on the dot" (στο κέντρο του στόχου), μέρες δώρων που είναι.
Η αξία του δώρου δεν πρέπει να μετριέται με χρήμα και όμως έτσι προσπαθούν να μας εμφυσήσουν με την εμπορευματοποίηση.
Μπορεί αυτό να είναι κάποια δυσπιστία, αλλά, τι να κάνουμε, έτσι με λένε.
Εκτιμώ το ίδιο μια ευχή, κάτι μικρό και απλό (βλ.απλοϊκό), με κάτι πολύ μεγάλο και σπάνιο.
Καλό Σαββατοκύριακο

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΔΩΡΑ.ΦΤΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

korinoskilo είπε...

ετσι εξηγουντε ολα :)))))

εγω πιο πολυ χαιρομαι παντως οταν δωριζω απο το να παρω δωρο.. μεγαλο πραγμα


καλησπερες
τελειο το ντεκορρρρρ
μ αρεσε που σ εκανα να ζηλεψεις και να στολισεις :)))))

Πόπη είπε...

Όταν παίρνεις δώρο γεμίζουν οι χούφτες σου, όταν δίνεις δώρο γεμίζει η καρδιά σου.
...Ένας φίλος λέει ότι απο τότε που ανακαλύφθηκαν τα δώρα, αλλοιώθηκαν οι πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις.
Παλαιότερα συγκεντρώνονταν οι άνθρωποι κάνανε παρέα και νυχτέρια. Και στις γιορτές έπαιρναν απλά ένα κουτί πάστες.
Μετά , λίγο η ευημερία, λίγο η υποχρέωση για ανταπόδοση, λιγο η
χαρά του να παίρνεις και να δίνεις
μας έφθασαν εδώ.
Τώρα όμως σφίξανε τα πράγματα οικονομικά και η ανάγκη για επαφή μεγάλη οπότε ας αρκεστούμε στο δόσιμο αγάπης, φροντίδας και συμπαράστασης. Αυτό φθάνει, Φθάνει και περισσεύει.
Φιλάκια. καληνύχτα.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Savvina

Σ' ευχαριστώ πολύ SAVVINA μου!
Φιλιάαα πολλά

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Diatton

Η προσφορά και η ανταλλαγή δώρων είναι ένα έθιμο που προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια.
Στην αρχαιότητα ήταν διαδομένο πλατιά και βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση από το έθιμο της φιλοξενίας. Η προσφορά δώρου στον επισκέπτη φανέρωνε την αγάπη και την εκτίμηση του οικοδεσπότη από τη μια και την αληθινή διάθεσή του να τον ευχαριστήσει.

Σήμερα, η ανταλλαγή δώρων έχει ταυτιστεί κυρίως με τις γιορτές...
Η χαρά, η αγάπη, η φροντίδα και η συμπαράσταση για τους άλλους είναι το ομορφότερο δώρο που ΟΛΟΙ μπορούμε να κάνουμε!
Αυτό είναι και το πραγματικό πνεύμα των γιορτών.

Φίλε Διάττων, σ' ευχαριστώ για το όμορφο δώρο των θετικών σχολίων σου.
Να είσαι πάντα καλά,
Καλή εβδομάδα!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ

Χαχαχα!
Μου άρεσε αυτό το "οn the dot"!

Ναι, είναι μέρες δώρων και συμφωνώ μαζί σου, Δύσπιστε φίλε μου, για την εμπορευματοποίηση που μας αποπροσανατολίζει από την πραγματική μαγεία της αληθινής ανταλλαγής δώρων...

Ας φροντίσουμε όλοι μας, όταν έρχεται η στιγμή να χαρίσουμε κάποιο δώρο να αναρωτηθούμε γιατί το κάνουμε;
Αρκεί να μην το κάνουμε για να προβάλουμε τον εαυτό μας και να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας, αλλά να το κάνουμε για τη χαρά της προσφοράς και για να ικανοποιήσουμε τον αποδέκτη.

Καλή εβδομάδα αγαπητέ Σταύρο!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

Σ' ευχαριστώ SKPOYTZAKO μου.
Πολύ σωστά σκέφτεσαι.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλο τον χρόνο και όχι μόνο για λίγες ημέρες είναι να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε τους άλλους.
Το δώρο είναι δείγμα αγάπης, φιλίας, προσφοράς και ευχαρίστησης.

Να είσαι πάντα καλά
και να σκορπίζεις γλυκά χαμόγελα!

Καλό βράδυ
και καλή εβδομάδα.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η korinoskilo

Σ' ευχαριστώ Έλενα που με ξεσήκωσες να στολίσω χριστουγεννιάτικα!
Έτσι, δίνουμε μια διαφορετική διάσταση στις γιορτές που έρχονται και τις κάνουμε να ξεχωρίζουν από την καθημερινότητα.

Είδες που όλα έχουν την εξήγησή τους;

Καλό βράδυ
και καλή εβδομάδα!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Η Πόπη

Πόπη μου συμφωνώ μαζί σου.
Γιατί να αγοράζουμε άχρηστα αντικείμενα, κακόγουστα διακοσμητικά, δώρα της τελευταίας στιγμής που δείχνουν ότι αγοράστηκαν καθαρά από υποχρέωση, χωρίς καμία σκέψη για τα γούστα ή τις ανάγκες του αποδέκτη τους;
Ειδικά τώρα που σφίξανε τα πράγματα με τα οικονομικά (όπως όλοι διαπιστώνουμε), ας προσφέρουμε το ανεκτίμητο δώρο της ανθρώπινης συμπαράστασης και προσφοράς, αντί να προσπαθούμε να βρούμε το αντικείμενο που θα ευχαριστήσει το κάθε άτομο που περιλαμβάνεται στη λίστα μας!
Έτσι θα γεμίζει η καρδιά μας ευγνωμοσύνη και αγάπη!

Φιλιά και από εδώ,
Καλό βράδυ
και καλή εβδομάδα!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share