14.11.10

Μην περιμένετε να γίνουν θαύματα, κάντε τα!

Στην εποχή μας κυριαρχεί το άγχος, το στρες, οι κάθε είδους ανασφάλειες μαζί με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Είμαστε αναγκασμένοι να τρέχουμε για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και να προλάβουμε τη ζωή...
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να χαλαρώνουμε σωστά, να σκεφτόμαστε θετικά και να ελέγχουμε τις σκέψεις μας, ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και να ζούμε ευτυχισμένοι και σε αρμονία με τους συνανθρώπους μας και τη φύση.

Όλα λοιπόν ξεκινάνε από τον τρόπο που σκεφτόμαστε…

“Το σύμπαν είναι νους. Όλα είναι νοητικά.”
(Κυμβάλειο, πρώτη Αρχή "της Νοητικότητας")

Κατανοώντας αυτή την Αρχή, μπορούμε να υψωθούμε από κατώτερες βαθμίδες σε ανώτερες, καλλιεργώντας βαθμιαία μια ουσιαστική Αυτοκυριαρχία.

Η Αγάπη έχει την έδρα της στο Νοητικό Λόγο.

Αυτή του δίνει την Πρώτη Πληροφορία- την πληροφορία της Ενότητας και Αλληλεξάρτησης των Πάντων στο Νοητικό Επίπεδο.

Αν κάτι το θέλουμε πολύ και το σκεφτόμαστε συνέχεια,
είναι σίγουρο ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε...

Πάνω σ’ αυτό βασίζεται και η δύναμη του νου πάνω στην ύλη.
Πρώτα σκεφτόμαστε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και μετά εργαζόμαστε γι’ αυτό, όπως το παράδειγμα του αγγειοπλάστη που πρώτα σκέφτεται αυτό που θα πλάσει και μετά πιάνει τον πηλό και του δίνει μορφή.

Για την ύλη έχουμε αρκετά στοιχεία από τους επιστήμονες, οπότε τώρα θα δούμε τι είναι ο νους σύμφωνα με τη φιλοσοφία:
Ο άνθρωπος, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, χωρίζεται σε “τέσσερις σφαίρες”, τη σφαίρα της ύλης, τη σφαίρα της ψυχής, τη σφαίρα του νου και τη σφαίρα του πνεύματος.
Η Σφαίρα του Νου είναι η περιοχή από την οποία πηγάζουν οι ανώτερες ιδέες και τα αρχέτυπα. Είναι το όργανο της αφηρημένης σκέψης.

Για τον Πλάτωνα, στο νου κατοικεί το θεϊκό μέρος του ανθρώπου.
Ο φυσικός κόσμος είναι μια αντανάκλαση του νοητού κόσμου. Ο νους είναι συσχετισμένος με το στοιχείο της Φωτιάς. Όπως η φωτιά κατακαίει τα πάντα και από μια μικρή φλόγα μπορείς να ανάψεις πολλές φωτιές, έτσι και μια ιδέα (ο νους) κατακαίει τον άνθρωπο και μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να χάσει την αρχική της δύναμη.
Ο νους αποτελείται από δυο μέρη:
Το ένα είναι το κατώτερο, που έρχεται σε επαφή με την ύλη.
Είναι ο Νους των Επιθυμιών, ο νους των ενστίκτων, που ο άνθρωπος αποφασίζει σύμφωνα με το ατομικό του συμφέρον. Είναι ο νους του “ή” που διαχωρίζει τα πράγματα.

Το άλλο μέρος είναι ο Ανώτερος Νους, που έρχεται σε επαφή με το πνεύμα, το μέρος εκείνο που αντιλαμβάνεται τις ανώτερες ιδέες και αξίες, η αλτρουιστική σκέψη, ο άνθρωπος του “και”.
Η πηγή της εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου, αυτός που χαρακτηρίζει το φιλόσοφο τον ιδεαλιστή, τον οραματιστή.
Όπως το φυσικό μας σώμα χρειάζεται φροντίδα, καθαριότητα, τάξη, εξάσκηση και τροφή, έτσι και το νοητικό έχει ανάγκη από τα ίδια για να είναι υγιές.

Επίσης χρειάζεται έλεγχος του νου. Ελέγχω το νου σημαίνει τον δυναμώνω και τον χρησιμοποιώ σαν πολύτιμο εργαλείο, αφού τέτοιο είναι, για τον άνθρωπο.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην μας παρασέρνουν τα πάθη, να τελειώνουμε τις εργασίες που έχουμε αναλάβει, να εμβαθύνουμε σ’ αυτά που μαθαίνουμε, να μην κριτικάρουμε τους άλλους αλλά τον εαυτό μας, να προχωράμε πάντα μπροστά, να είμαστε δεκτικοί.
Όπως το σίδερο με το μαγνήτη, έτσι και ο νους, ανάλογα το τι σκέφτεται, έλκει και τα ανάλογα συναισθήματα και σκέψεις.
Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε κάθε στιγμή τις σκέψεις μας και να προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές με θετικές.
Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη και να μπούμε σε δράση, γιατί αξίζει πραγματικά τον κόπο!
Πρέπει να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας
“ό,τι μπορείς να κάνεις αύριο, κάνε το σήμερα,
ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα κάνε το τώρα!”

Πάντοτε η επιτυχία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευτυχία.
Ο άνθρωπος αναζητούσε και αναζητάει τρόπους που θα τον κάνουν να πετύχει στη ζωή, έτσι ώστε να είναι ευτυχισμένος. Αν η επιτυχία μας είναι εφήμερη τότε πρέπει να την αναζητήσουμε αλλού.
Μόνο ό,τι έχει σχέση με το πνευματικό έχει δύναμη και διάρκεια, η ύλη έχει πάντα μια ημερομηνία λήξης.
Να πετύχουμε στη ζωή σημαίνει να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας, τις δυνάμεις και αδυναμίες μας, να αντιληφθούμε τις δυσκολίες της ζωής σαν δοκιμασίες, να βελτιώνουμε καθημερινά όσα κάνουμε, να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νέες ευκαιρίες και να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Ο καθένας λοιπόν, είναι πιλότος και οδηγός της δικής του μοίρας.

Η ευτυχία κατακτιέται, δεν χαρίζεται. Οι ευκαιρίες περνάνε κάθε μέρα από μπροστά μας πρέπει να μάθουμε να αρπάζουμε αυτές τις ευκαιρίες πριν να είναι αργά.
Χρειάζεται να είμαστε άνθρωποι της δράσης και όχι της θεωρίας.

Η ευτυχία δεν είναι κάτι ξένο και έξω από εμάς, η ευτυχία είναι μέσα μας, μέσα στον πραγματικό μας Εαυτό. Εμείς αρκεί να θέλουμε να την ανακαλύψουμε ξανά.
Όταν αγαπάμε χωρίς αντάλλαγμα, όταν χαμογελάμε μπροστά στις δυσκολίες, όταν είμαστε ευτυχισμένοι με τα απλά και όταν ριχνόμαστε στην περιπέτεια της ζωής, τότε έχουμε ανακαλύψει κάτι από αυτήν την Εσωτερική Ευτυχία.

Η θετική σκέψη δεν βοηθά μόνο στο να είμαστε αποτελεσματικοί και χαρούμενοι, αλλά βοηθά και στο να είμαστε υγιείς. Οι επιστήμονες λένε ότι όλες οι αρρώστιες έχουν νοητική ρίζα και ότι όλα ξεκινάνε από πάνω προς τα κάτω.
Η καλύτερη θεραπεία είναι να χτυπήσουμε την αρρώστια στη ρίζα, δηλαδή στις αρνητικές σκέψεις, στα ανεξέλεγκτα πάθη, στις ανασφάλειες, στις ζήλιες.

Για να αναπτύξουμε τη θετική σκέψη πρέπει να μάθουμε να προσπαθούμε στη ζωή και να μην το βάζουμε κάτω, να μαθαίνουμε από κάθε τι, να ενεργοποιούμε τη βούλησή μας και να βρίσκουμε έξυπνες λύσεις στα προβλήματά μας.

Τελικά είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε.
Αν δεν μας αρέσει αυτό που είμαστε, αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Μην περιμένετε να γίνουν θαύματα, κάντε τα!

10 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.
ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ.ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ!!!!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Βασιλική κι από μόνος του ο τίτλος της ανάρτησης δείχνει θετική σκέψη και αισιοδοξία!Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση κι ότι πρέπει για τις δύσκολες μέρες που περνάμε.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

Γειά σου φίλε μου και σ' ευχαριστώ για το πέρασμα και τις ευχές.
Να είσαι καλά SKPOYTZAKO!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,επίσης!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ζείδωρον

Σ' ευχαριστώ αγαπητέ Δημήτρη!
Η αισιοδοξία είναι ότι μας απέμεινε και η θετική αντιμετώπιση των δυσκολιών που περνάμε -και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχίσουμε να περνάμε- είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούμε την ψυχική μας υγεία και να προχωράμε στη ζωή.
Χαιρετισμούς και φιλιά στη Σταυρούλα!
Καλή εβδομάδα να έχουμε...

Διάττων είπε...

Κείμενα και οδηγίες, όλα τόσο ορθά και καθόλα επιτακτικά αν κρίνει κανείς τη σημερινή πραγματικότητα... Κι όμως είναι σίγουρο πως ελάχιστοι ακολουθούν. Αυτό πότε γίνεται κίνητρο για να γράφουμε περισσότερο μήπως επιτέλους παροτρύνουμε και βοηθήσουμε κανέναν, άλλοτε όμως μάς κουράζει και σταματούμε να λειτουργούμε ως πομποί κι εμείς...

Καλό βράδυ Βασιλική... Έστω, εμείς απ' την πλευρά μας ας προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο (για να δώσω μια απάντηση εγώ στα όσα προανέφερα)...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Diatton

Καλή σου μέρα φίλε Διάττων, που πάντα διαβάζεις και κρίνεις θετικά τις αναρτήσεις μου!
Τα θέματα που ανεβάζω είναι αυτά που απασχολούν πρωτίστως εμένα, μέσα από τις αναλύσεις αυτές μαθαίνω πρώτη εγώ πως να αντιμετωπίζω τη ζωή και ελπίζω ότι βοηθώ κάποιους συν-ταξιδιώτες μου -σ' αυτό το ταξίδι της ζωής- να δουν τις διάφορες καταστάσεις με άλλη ματιά, εφόσον το επιθυμούν φυσικά- κυρίως να δώσουν αγάπη για να μπορέσουν να τη βιώσουν, με απώτερο στόχο όλοι μαζί να υψωθούμε πνευματικά από τις κατώτερες βαθμίδες στις ανώτερες.
Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, επειδή τα βιώματα που έχουμε, οι αντιλήψεις με τις οποίες γαλουχηθήκαμε δηλαδή, πολλές φορές μας φρενάρουν και δεν μας επιτρέπουν να ξεφύγουμε από την καθιερωμένη σκέψη.
Δυστυχώς, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, αυτό κάποιες φορές μας κουράζει και σταματούμε να λειτουργούμε ως πομποί κι εμείς...
Η σκληρή πραγματικότητα όμως, έρχεται και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να συνεχίζουμε τον αγώνα μας και να προχωρούμε...

Να έχεις ένα όμορφο Σ/Κ φίλε μου!

Διάττων είπε...

Συμφωνώντας καθόλα με τα όσα ανέφερες πριν (άλλωστε είχα διατυπώσει κι εγώ τη γνώμη μου στο προηγούμενο σχόλιό μου) ανταποδίδω τις ευχές σου αγαπητή Βασιλική ευχόμενος αυτή τη φορά "Καλή Εβδομάδα" από αύριο...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πέρασμα μου για να μάθω νεα σου και να ευχηθώ καλή εβδομάδα για όλους μας.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Diatton

Να είσαι καλά φίλε μου.
Χαίρομαι που συμπίπτουν οι απόψεις μας.
Ευχαριστώ για τις ευχές,
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ επίσης!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

Σ' ευχαριστώ SKPOYTZAKO μου!
Πάντα ευγενικός και φιλικός στις καθιερωμένες πλέον επισκέψεις σου.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!
ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share