21.12.15

Το Άστρο της Βηθλεέμ

Άστρο λαμπρό τους οδηγεί... 
Το φως της Άγιας Νύχτας είναι ξεχωριστό.  
Ακόμα και αν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος υπάρχει ένα Φως γαλήνης, μία αχτίδα αισιοδοξίας που φωτίζει την κρύα χειμωνιάτικη νύχτα.
Είναι το πιο οικείο ουράνιο σώμα, αυτό που συνδέεται άρρηκτα με τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Όπως όλα τα σύμβολα των Χριστουγέννων, έτσι και το Αστέρι της Γέννησης έχει έναν συμβολισμό στις μέρες μας.

Συμβολίζει την ελπίδα και τα υψηλά ιδανικά , την ελπίδα για καλή τύχη και την ελπίδα για ειρήνη και κοινωνική ευημερία.
Ένας αστέρι πάνω από κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζει το λαμπερό αστέρι της Βηθλεέμ, εκείνου που οδήγησε τους Μάγους στο νεογέννητο Ιησού, σύμφωνα με το ευαγγέλιο του Ματθαίου που περιγράφει το ταξίδι των Μάγων από την Ανατολή.
Τρεις είναι οι βασικές προσεγγίσεις που έχουν γίνει στο φαινόμενο του λαμπερού αστέρα της Βηθλεέμ, προκειμένου θρησκειολόγοι, ιστορικοί και αστρονόμοι να διαλευκάνουν τα σχετικά ερωτήματα. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για θαύμα, για μια θεϊκή παρουσία, κάποιοι άλλοι ότι πρόκειται για ένα επίπλαστο στοιχείο, μια υπερβολή στην περιγραφή του ευαγγελιστή ή μια περιγραφή που χρησιμοποιήθηκε για να πείσει ότι ο Ιησούς ήταν όντως ο Μεσσίας, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι επρόκειτο για ένα φυσικό φαινόμενο.
Η θεωρία του φυσικού φαινομένου αναφέρει -εκτός των άλλων- ότι η λάμψη στον ουρανό -που ο Ματθαίος αναφέρει ως αστέρα- θα μπορούσε να οφείλεται σε βροχή διαττόντων, σε κομήτη, ή στην έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες για το άστρο της Βηθλεέμ προέρχονται μόνο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Με βάση αυτές τις πληροφορίες παραμένει ανεξήγητο επιστημονικά γεγονός, γιατί οι μελέτες που έχουν γίνει δεν έχουν καταλήξει σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα.
Aρκετοί αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι το "Άστρο της Βηθλεέμ" σχετίζεται με διπλή ή τριπλή σύνοδο πλανητών. 
Ο μεγάλος Γερμανός αστρονόμος Ι. Κέπλερ υποστήριξε πως ήταν ένας συνδυασμός πλανητικής συνόδου με καινοφανή αστέρα, ο οποίος προανήγγειλε τη γέννηση του Μεσσία, ενώ ο Έλληνας αστρονόμος Κωνσταντίνος Χασάπης υποστήριξε ότι το λαμπρό «άστρο» της Βηθλεέμ προκλήθηκε από μία μεγάλη σύνοδο των επτά τότε θεωρουμένων πλανητών. 
Διακεκριμένοι Άγγλοι ερευνητές εκτιμούν πως «Το άστρο της Βηθλεέμ έμοιαζε πολύ περισσότερο με ένα λαμπρό νόβα πού περιγράφεται από τους Κινέζους, ότι εμφανίστηκε την άνοιξη του 5 π.Χ».
Την εποχή της γέννησης του Ιησού, η οποία σύμφωνα με τα σύγχρονα στοιχεία τοποθετείται στην περίοδο από το 1π.Χ. ως το 7μ.Χ., υποδεικνύεται από τους αστρονόμους ότι συνέβη σίγουρα κάτι πολύ σημαντικό στον ουράνιο θόλο.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ο οποίος ασχολήθηκε με το φαινόμενο του άστρου  γράφει «Διότι βεβαίως δεν ήταν αυτό ένα από τα πολλά άστρα, μάλλον δεν ήταν καν άστρο, όπως εγώ τουλάχιστον νομίζω, αλλά κάποια αόρατη δύναμη που πήρε αυτή την μορφή.
Έδινε την εντύπωση αυτή, (ότι ήταν υπερφυσικό φαινόμενο) πρώτον, από την πορεία του. Όλα τα άστρα, τα βλέπουμε να ακολουθούν πορεία από τα ανατολικά προς τα δυτικά· αυτό όμως κατευθυνόταν από βορρά προς νότο· διότι αυτή είναι η θέση της Παλαιστίνης σε σχέση με την Περσική χώρα»
.
Αυτό είναι δυνατόν να το αντιληφθεί κανείς και από το χρονικό διάστημα (της εμφάνισής του). Δηλαδή δεν φαινόταν κατά την νύκτα, αλλά μέρα-μεσημέρι, ενώ έλαμπε ο Ήλιος· πράγμα το οποίο δεν είναι χαρακτηριστικό της δύναμης ενός άστρου, αλλά ούτε και της Σελήνης.
Η εξιστόρηση του γεγονότος αυτού δεν είναι απλή ποιητική επινόηση ή μυθική πλοκή, που έχει σαν μόνο σκοπό την παρουσίαση των συνθηκών της ενανθρώπισης του Σωτήρα, αλλά αναμφισβήτητη ιστορική αφήγηση της πραγματικότητας, την οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυθαίρετα και χωρίς να έχει την ικανότητα της απόδειξης του αντιθέτου στη βάσει επιχειρημάτων απτών και ακλόνητων.
Σήμερα, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια μετά, το λαμπρό άστρο της Άγιας Νύχτας μάς οδηγεί στον ίδιο πάντοτε δρόμο, μας καλεί να ακολουθήσουμε την ίδια πορεία:  
Να ανοίξουμε την καρδιά μας στο συνάνθρωπο, στον οποιοδήποτε συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από καταγωγή, εθνικότητα, κοινωνική θέση ή οικονομική κατάσταση, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, να νιώσουμε και να πραγματώσουμε την «ν νθρώποις εδοκία»
Μόνον έτσι τα Χριστούγεννα θα βρουν το πραγματικό τους νόημα. Κι αυτό το νόημα το έχουμε τόσο ανάγκη σε μια εποχή άκρατου ατομισμού, ηθικής και οικονομικής κρίσης, σύγχυσης και αδιαφορίας για τον πλησίον.
Ας ξαναγεννηθούμε κι εμείς μαζί με τον μικρό Χριστό, που πάντα γεννάται, δεν γεννήθηκε, ούτε θα γεννηθεί αλλά Γεννάται! 
Έτσι μας δίνει πάντα την ευκαιρία να ξαναγεννηθούμε, να γεμίσουμε την καρδιά μας με αγάπη, για να την προσφέρουμε ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους μας για να νιώσουμε χαρά και ευτυχία.
Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας, ας γίνουμε πιο προσιτοί και ευγενικοί στο διπλανό μας. Το δώρο που χρειαζόμαστε όλοι περισσότερο είναι η ΑΓΑΠΗ. Αυτή θα φωτίσει τις μέρες μας, θα δώσει λύσεις στις εσωτερικές ή εξωτερικές μας διαμάχες και θα δυναμώσει τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.
Ο καθένας μας ας ακολουθήσει το αστέρι του με αγνή και ταπεινή καρδιά για να του φωτίσει το μονοπάτι της ελπίδας, που θα τον οδηγήσει στην αγάπη, στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share