14.8.12

ΠΑΝΑΓΙΑ, των απελπισμένων η ΕΛΠΙΔΑ!

 
«Βόηθα-βόηθα Παναγιά μου τους Έλληνες να εμψυχωθούν , φώτισέ τους - φώτισέ τους να βρούνε τον σωστό δρόμο για την Ελευτεριά τους» (Θ. Κολοκοτρώνης)


Πάσχα του καλοκαιριού! Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ξεχωρίζει στις καρδιές μας και είναι στη συνείδηση των χριστιανών σαν ένα δεύτερο Πάσχα!
Για την Εκκλησία μας η Θεοτόκος είναι «του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις, των δακρύων της Εύας η λύτρωσις». Βοήθησε στη σάρκωση του Χριστού, εξυπηρέτησε την παγκόσμια σωτηρία γιατί μ' αυτήν πραγματοποιήθηκε η προαιώνια απόφαση του Θεού: η σάρκωση του Λόγου και η δική μας σωτηρία. (Ιω. Δαμασκηνός).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μάς δίνουν τα ιερά συγγράμματα,
η Θεοτόκος ειδοποιήθηκε από άγγελο του Θεού για τον επικείμενο θάνατό της. Αφού στη συνέχεια ανέβηκε στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, κατέβηκε στο σπίτι της. Εκεί γνωστοποίησε στους γνωστούς της την αναχώρησή της απ’ αυτόν τον κόσμο και ετοίμασε τα της ταφής της. Γύρω από την κλίνη της Θεοτόκου συγκεντώθηκαν όλοι οι απόστολοι, εκτός από το Θωμά. Δύναμη του Αγίου Πνεύματος με σχήμα νεφέλης τους άρπαξε από τα διάφορα μέρη της οικουμένης, όπου κήρυσσαν και τους συγκέντρωσε στα Ιεροσόλυμα. «Το δε θεοδόχον αυτής σώμα μετά αγγελικής και αποστολικής υμνωδίας εκκομισθέν και κηδευθέν, εν σορώ τη εν Γεσθημανή κατετέθη, εν ω τόπω επί τρεις ημέρας η των αγγέλων χοροστασία και υμνωδία διέμεινεν άπαυστος. Μετά δε την τρίτην ημέραν της αγγελικής υμνωδίας παυσαμένης, παρόντες οι απόστολοι, ενός αυτοίς απολειφθέντος (του Θωμά που έλειπε) και μετά την τρίτην ελθόντος και το θεοδόχον σώμα προσκυνήσαι βουληθέντος, ήνοιξαν την σορόν. Και το μεν σώμα αυτής το πανύμνητον ουδαμώς ευρείν ηδυνήθησαν, μόνα δε αυτής τα εντάφια κείμενα ευρόντες και της εξ αυτών αφάτου ευωδίας εμφορηθέντες (= γέμισαν από την ανείπωτη ευωδία που έβγαζαν) ησφάλισαν την σορόν». (Ιωάννου Δαμασκηνού, Β’ Εγκώμιον εις την πάνσεπτον Κοίμησιν της Θεομήτορος, 18). Ο Υιός της που είχε σαρκωθεί από αυτήν, είχε δεχτεί στους ουρανού το άχραντο σώμα της και την αγία της ψυχή. Την ευσεβή αυτή παράδοση της Εκκλησίας μας συνοψίζει άριστα το εξαποστειλάριο της εορτής της Κοιμήσεως, «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεσθημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα».

Όπου κι αν βρεθείτε για διακοπές αυτό τον Δεκαπενταύγουστο να θυμάστε: Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, στη Δέσποινα του κόσμου! Σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της διασποράς, τιμάται η μνήμη της και η μετάστασή της από την γη στον ουρανό.


Ω, ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ!
Ω, ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ ΠΑΡΘΕΝΑ,
ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΒΟΗΘΑ ΜΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ!
ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ, ΠΑΝΑΓΙΑ, ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ,
ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΚΥΜΙΑ!
ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣ ΕΥΡΙΣΚΟΜΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΙΟΠΑΛΗ
ΣΤΗ ΧΑΡΗ ΣΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΙ, ΠΑΡΘΕΝΑ, ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ!
ΚΑΙ ΣΑΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙΣ
ΚΙ ΑΠΟ ΟΡΑΤΟΥΣ ΚΙ ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΙΤΩΣΕΙΣ.
ΣΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΩΝ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΣΟΥ ΣΚΕΠΑΣΕ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ,
ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ!
ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΕ ΤΑ, ΠΑΝΑΓΙΑ, ΧΡΙΣΤΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΝ!
ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ, ΤΗΝ ΠΡΑΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΜΕΛΗΣΟΥΝ,
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΟΥΝ!
ΝΑΙ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΛΥΠΗΣΟΥ ΚΙ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΣΟΥ
ΚΑΙ ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠ’ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ!
ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ ΠΤΑΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Τ΄’ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ,
ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΙ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!
ΑΜΗΝ!
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ στη Μαρία, στον Μάριο, στην Παναγιώτα, στον Παναγιώτη, στη Δέσποινα, στη Γεσθημανή, στη Συμέλα και σε όλους τους εορτάζοντες τον 15Αύγουστο την ονομαστική τους γιορτή! 
Βοήθεια σε όλο τον κόσμο, η Κοίμηση της Θεοτόκου!
Ας γίνει η παρηγοριά και η αφύπνιση για όλους μας!!! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share