28.7.09

Ελιξίριο μακροζωίας τα αντιοξειδωτικά!



Τη θεωρία της επιζήμιας επίδρασης των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και τη σημασία της θωράκισης της υγείας με ένα αντιοξειδωτικό αμυντικό σύστημα...υπογραμμίζει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στη δράση των αντιοξειδωτικών ενδεχομένως να κρύβεται το μυστικό της μακροζωίας.

Στην περίπτωση των ποντικιών αποδείχθηκε ότι η αυξημένη παρουσία τους στον οργανισμό ισοδυναμούσε με επιμήκυνση της ζωής κατά 20%. Αν κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επέκταση του προσδόκιμου ορίου ζωής, πέρα από τα 100 χρόνια.Στο στόχαστρο οι ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες είναι δραστικές χημικές ουσίες, που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου. Όταν βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ικανές να οδηγήσουν σε πρόωρο γήρας και έμμεσα ή άμεσα, σε πολλές ασθένειες, που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι άνοιες και ο καταρράκτης.

Προστασία στον οργανισμό από την επιβλαβή επίδραση τους προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, όπως η καταλάση, που δρα στη διάσπαση των ελευθέρων ριζών.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ. Πίτερ Ραμπίνοβιτς χρησιμοποίησαν στα πειράματα τους ποντίκια γενετικά τροποποιημένα, ώστε ο οργανισμός τους να κάνει υπερπαραγωγή καταλάσης. Παρατήρησαν ότι ζούσαν έως και 20% περισσότερο από τα φυσιολογικά ποντίκια, ενώ γερνώντας ανάπτυξαν σαφώς λιγότερες ασθένειες.

"Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία των ελεύθερων ριζών στη διαδικασία της γήρανσης. Επεμβαίνοντας σε αυτήν ίσως να οδηγηθούμε σε σημαντική επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής" δηλώνει ο Ραμπίνοβιτς και προσθέτει πως με την παραδοχή αυτή ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τη δημιουργία φαρμάκων για την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και ίσως από ορισμένες συνέπειες του γήρατος.

"Συνήθως εστιάζουμε την προσοχή μας στις ασθένειες που φέρνει το γήρας και όχι στη διαδικασία της γήρανσης επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να επηρεαστεί. Κι όμως παρεμβαίνοντας σε κάποιο σημείο του μηχανισμού, ίσως να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα τόσο για το όριο ζωής όσο και για την υγεία
, σχολιάζει η συνάδελφος του Πατ Μόναγκαν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Φυσικά, διευκρινίζει, ότι χρειάζεται αρκετή έρευνα διότι οι παράγοντες που υπεισέρχονται στη διαδικασία είναι πάρα πολλοί, ενώ πρέπει να μελετηθούν και οι τυχόν επιπτώσεις της περίσσειας καταλάσης στον οργανισμό.


Το σημαντικό όμως είναι ότι πλέον παρουσιάζεται ένας καθαρός συσχετισμός μεταξύ της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών στα κυτταρικά πεδία, όπου και παράγονται, και στην αύξηση του χρόνου ζωής.

Μέχρι να υπάρξουν νεώτερα από το μέτωπο των ερευνών, γιατροί και διατροφολόγοι τονίζουν ότι η σωστή διατροφή είναι αυτή που στηρίζει τα πάντα.

Οι βιταμίνες Α,C και E εμφανίζουν άριστη αντιοξειδωτική δράση, όπως και τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες, το Β-καροτένιο και το σελήνιο, ενώ σημαντικές πηγές πρόσληψης τους είναι το ελαιόλαδο, τα λαχανικά -με πρώτα τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σέλινο και τα μπρόκολα-, τα δημητριακά και το ρύζι, τα φρούτα -όπως μπανάνες, μήλα, πορτοκάλια και σταφύλια-, τα αυγά, το κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά, αλλά και το κόκκινο κρασί.

14 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Δε νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει άνθρωπος στις μέρες μας που ν αμη δίνει σημασία στη σωστή διατροφή.
Ιδιαίτερα ας το σκεφτούν οι μητέρες με μικρά παιδιά, από την μικρή ηλικία μαθαίνουν για τη σωστή διατροφή!!
Όσο για τις εύρευνες αυτές πάντα θα προχωρούν, εγώ είμαι της άποψης να προχωρούν για το καλό ευδόκιμο της ηλικίας και όχι για την παράταση χωρίς ποιότητα!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Eγώ αντιθέτως πιστεύω πως όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για τη σωστή διατροφή και προσπαθεί...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Τασολάμπρου Χρυσούλα είπε...

Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε πιστοί στη μεσογειακή διατροφή, μιας και αποδεδειγμένα είναι η πιο υγιεινή και τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά μας.

Καλό απόγευμα!!!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Ξανθή

Ξανθή, καλώς ήρθες στην παρέα μας!
Τουλάχιστον οι νεότεροι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται καλύτερα τα ωφέλη της σωστής διατροφής.
Η έρευνα αυτή με τα αντιοξειδωτικά, μας λέει ότι παρατείνεται ο προσδόκιμος χρόνος ζωής, ενώ συγχρόνως είναι και ποιοτικός χρόνος, δηλαδή χωρίς αρρώστιες.
Αυτό είναι το ζητούμενο.
Άρα, καλά θα κάνουμε να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με αυτή τη γκάμα τροφών.
Να είσαι καλά
καλό βράδυ.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ

Γλαρένια μου πολύ σωστά.
Αυτό πιστεύω κι εγώ. Η πλειοψηφία των ανθρώπων πλέον ενδιαφέρεται περισσότερο για την ποιότητα της διατροφής, αφού έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα ζωής.
Να είσαι καλά,
Φιλιά, καλό σου βράδυ.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η ΧΡΥΣΑ

Χρύσα μου πολύ σωστή η επισήμανσή σου. Η μεσογειακή διατροφή, αποδεδειγμένα πλέον και επιστημονικά, είναι η υγιεινότερη διατροφή.
Καλό σου βράδυ.

korinoskilo είπε...

εχουν βγει και πολλα σκευασματα για την καταπολεμηση των ελευθ ριζων ...
φυτικα και μη
ποια ειναι η γνωμη σου γι αυτα?


καλησπερες :)

Διάττων είπε...

Πιστεύω ακράδαντα πως η ποιότητα διατροφής είναι στενά συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής και, κατ' επέκτασιν, με τη μακροζωία. Βέβαια, δάσκαλε που δίδασκες...καθώς πολλές φορές ξεφεύγω και τρώω απρόσεκτα. Τουλάχιστον, το παραδέχομαι...

Καλό σου βράδυ Βασιλική...

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η korinoskilo

Έλενα να σου πω τη γνώμη μου για τα σκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής:
Τα θεωρώ λύση ανάγκης, όταν δηλ. δεν μπορούμε να βρούμε αυθεντική φυσική τροφή να πάρουμε τα αντιοξειδωτικά που έχουμε ανάγκη.
Μόνο σε αυτή την περίπτωση τα εγκρίνω, αν και είναι τόσο μεγάλη η ομάδα φυσικών τροφών και ροφημάτων που είναι κρίμα να παίρνουμε υποκατάστατα.

Καλησπέρες και καληνύχτες...
Α! και φιλιά στο korinoskilo!

γαστεροπλήξ είπε...

όλοι τελικά στη μεσογειακή διατροφή στρέφονται, ας κάνουν κι αλλιώς αν μπορούν, ευτυχώς στον τόπο μας τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σε αφθονία όλο το χρόνο, και τα τιμούμε καθημερινά, κάνουμε και τις ατασθαλίες μας με κανένα γλυκάκι, αλλά με μέτρο!!!!!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Blogger Ο/Η Diatton

Φίλε Διάττων όλοι τα ίδια κάνουμε πάνω-κάτω. Υπάρχουν φορές που "παρεκτρεπόμαστε" και κάνουμε τις "ατασθαλίες" μας...
Σημασία έχει όμως, που έχουμε επίγνωση των πράξεών μας και που προσπαθούμε να επανερχόμαστε στο δρόμο της σωστής διατροφής.

Καλό σου βράδυ, επίσης.

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Ο/Η γαστεροπλήξ

Έτσι είναι καλή μου Γαστεροπληξούλα.
Την μεσογειακή διατροφή την αναγνωρίζουν πλέον παγκοσμίως ως την πιο υγιεινή διατροφή.
Η χώρα μας είναι ευλογημένη που παράγει τόσα φρούτα και λαχανικά που θα είμασταν απαράδεκτοι να μην την ακολουθούμε.
Φυσικά, σαν άνθρωποι έχουμε τις αδυναμίες μας και παρασυρόμαστε καμιά φορά, αλλά σημασία έχει να μην γίνεται κανόνας η ατασθαλία.

Να είσαι καλά
και να μας δίνεις τις υπέροχες υγιεινές συνταγές σου.

Σταυρούλα είπε...

Βασιλική μου η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να είναι βασικός κανόνας σε κάθε οικογένεια.Ομως θα έχεις προσέξει πως τα μοναδικά μαγαζιά που είναι γεμάτα είναι τα φαγάδικα κι εκεί μόνο σωστή διατροφή δεν υπάρχει.
Πολύ καλή ανάρτηση,μπράβο.
Να είσαι καλά,καληνύχτα!

zeidoron dtsoukas είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο κι ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα θέματά σας.
Δυστυχώς σε ότι αφορά τη σωστή διατροφή πρέπει να πάθουμε πρώτα για να μάθουμε.Εχουμε μια ροπή προς το κρέας κι αποφεύγουμε τα λαχανικά.
Καλό σας βράδυ!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share