21.1.15

Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς



Έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου η ημέρα της αγκαλιάς. Ας γίνουμε όλοι λίγο πιο τρυφεροί σήμερα και ας δείξουμε την αγάπη μας προς τους φίλους μας, τους συγγενείς μας και σε όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Μέσω της αγκαλιάς υποστηριζόμαστε στο να
αντιλαμβανόμαστε και να αισθανόμαστε τα συναισθήματά μας και νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου.
Η αγκαλιά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και το στρες ακόμα και να βελτιώσει τη μνήμη μας. Η επαφή άλλου ανθρώπου με το δέρμα μας είναι απαραίτητη για την πνευματική και σωματική υγεία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας η αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβύνη στο αίμα μας, δημιουργεί ευεξία και μας βοηθά να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Άλλες ευεργετικές ικανότητες της αγκαλιάς είναι ότι μας χαλαρώνει, απομακρύνει την ένταση και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα.


Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της North Carolina ανακάλυψε ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης που παράγεται όταν είμαστε αγχωμένοι) μειώνονται σημαντικά – ειδικά στις γυναίκες- όταν ο/η σύντροφός τους τους/τις αγκαλιάζει για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα!
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι αγκαλιές προκαλούν την αυξημένη έκκριση της οξυτοκίνης, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, της ορμόνης που βοηθά στην δημιουργία και εδραίωση δεσμών αγάπης μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οξυτοκίνη βοηθά επίσης στη θεμελίωση μόνιμων δεσμών μεταξύ ερωτευμένων, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό μιας καινούριας ερωτικής σχέσης!

Μια πολυ διάσημη αγκαλιά είναι αυτή που έδωσε η Brielle στην δίδυμη αδερφή της Kyrie στην Μασαχουσέτη της Αμερικής το 1995. Τα δίδυμα, και ιδιαίτερα η Kyrie, ήταν πολύ αδύναμη, γεννήθηκαν σχεδόν ένα κιλό. Η Kyrie δεν μπορούσε να ηρεμίσει, έκλαιγε συνέχεια. Μια νοσοκόμα, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, έβαλε τα δύο βρέφη στην ίδια θερμοκοιτίδα. Η Brielle αγκάλιασε την αδερφή της. Αμέσως οι σφυγμοί της Kyrie επανήλθαν στα κανονικά επίπεδα και σταμάτησε να κλαίει. Σε μερικές μέρες η υγεία της επανήλθε. Η φωτογραφία, γνωστή ως rescuing hug (η αγκαλιά που έσωσε την ζωή της), θεωρείται από τις πιο συγκινητικές ανά τον κόσμο.
Ακόμα κι αν δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του κόσμου, μια αγκαλιά μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μέρα μας. Αγκαλιάζοντας κάποιον του δείχνετε ότι δεν είναι μόνος, ότι κάποιος νοιάζεται γι αυτόν. Ανοίξτε την καρδιά σας και τον εαυτό σας στις αγκαλιές και μπορεί να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο! 

Σύμφωνα με την Virginia Satir, οικογενειακή θεραπεύτρια, «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να συντηρηθούμε και 12 για να αναπτυχθούμε»!
Εσείς πόσες αγκαλιές πήρατε και δώσατε σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share