27.4.13

Σάββατο του Λαζάρου, η γιορτή όλων των νεκρών


Το Σάββατο του Λαζάρου είναι αφιερωμένο στη νεκρανάσταση του Λαζάρου, το θαύμα που έκανε ο Χριστός πριν αναστηθεί ο ίδιος εκ νεκρών. Με την ανάσταση του Λαζάρου ο Χριστός έδωσε τη βεβαιότητα ότι
θα αναστήσει όλους τους ανθρώπους. Μαζί με την Κυριακή των Βαΐων συνθέτουν ένα σύντομο χαρούμενο πρελούδιο των γεμάτων πόνο ημερών που ακολουθούν. 
Ο λαός μας, βαθιά συγκινημένος από την ημέρα αυτή, έχει συνθέσει κάλαντα και άλλα στιχουργήματα. Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση και τα τραγουδούσαν οι λεγόμενες ‟Λαζαρίνες”, δηλαδή κοπέλες διαφόρων ηλικιών, οι οποίες μάζευαν λουλούδια από τους αγρούς και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας, με αντάλλαγμα κάποιο κέρασμα, αυγά ή φιλοδώρημα.
Λένε ότι ο Λάζαρος, ύστερα από την Ανάστασή του, μια φορά μόνο γέλασε, όταν είδε κάποιον να κλέβει με τρόπο από μια αγορά μια πήλινη στάμνα και είπε την εξής φράση: «Το ένα χώμα κλέβει τ’ άλλο!»


Η ανάσταση του Λαζάρου αναγγέλλει την ανάσταση των νεκρών η οποία έρχεται ως συνέπεια της Αναστάσεως του Κυρίου:
«Λάζαρον τεθνεώτα τετραήμερον ανέστησας εξ Άδου, Χριστέ, προ του σου θανάτου διασείσας του θανάτου το κράτος και δι’ ενός προσφιλούς την πάντων ανθρώπων προμηνύων εκ φθοράς ελευθερίαν».

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι, κατά κάποιο τρόπο, η γιορτή όλων των νεκρών. 
Μας δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε την πίστη μας στην Ανάσταση. 
Μας παρακινεί να ελπίζουμε ότι, ακόμη και αν είμαστε πνευματικά νεκροί, μπορούμε να αναστηθούμε και να ξαναζήσουμε.
Ας προσπαθήσουμε να μην μείνουμε στο εφήμερο «ωσαννά» της Κυριακής, που εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε «άρον άρον σταύρωσον αυτόν» μέσα από τις καθημερινές παρορμήσεις μας… 
αλλά να κατακτήσουμε το διαρκές «ελθέτω η Βασιλεία Σου» και «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Ανάσταση στις καρδιές, 
στην ψυχή, στο μυαλό,
στην πατρίδα μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share