28.10.09
Πρόληψη: Ένα δώρο που μας αξίζει!
Το Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Harvard κατέληξε σε μερικές απλές συμβουλές πρόληψης, έχοντας ως δεδομένο ότι το 50% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς!
Ακολουθώντας τα παρακάτω, βελτιώνετε την υγεία τη δική σας και της οικογένειάς σας μειώνοντας τον κίνδυνο όχι μόνο καρκίνου αλλά και καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη.
Τρώτε υγιεινά
Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του ορθού, του στομάχου και του παγκρέατος.
Φυσική άσκηση τουλάχιστον 30΄ κάθε μέρα
Η φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και ίσως του μαστού.
Λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα
Μειώνεται έτσι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ορθού, του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου.
Διατηρείτε το σωστό σωματικό βάρος
Έτσι μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού, της μήτρας και του μαστού.
Μην καπνίζετε
Η χρήση καπνού συνδέεται με καρκίνο των πνευμόνων, του φάρυγγα, του παγκρέατος, των νεφρών, της κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του ορθού.
Προστατευτείτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Μερικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συνδέονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του πρωκτού και του ήπατος.
Προστατευτείτε από τον ήλιο
Η ηλιακή ακτινοβολία συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος
Τα τεστ προληπτικού ελέγχου μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο έγκαιρα, δηλ. όταν είναι ακόμα αντιμετωπίσιμος και ιάσιμος.
Με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία ο καρκίνος μπορεί να διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, οπότε και οι πιθανότητες για ίαση είναι πολύ μεγάλες.
Σε κάποιες περιπτώσεις ένας έλεγχος μπορεί ακόμα και να προλάβει την εκδήλωση καρκίνου.
Υιοθετήστε και καθιερώστε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο (ένα πλήρες τσεκ-απ) σαν δώρο στον εαυτό σας.
H σημασία της πρόληψης για υγεία και μακροζωία
Η Πρόληψη σώζει ζωές και η Πρόληψη εξαρτάται κυρίως από εμάς τους ίδιους.
Αν μάθουμε να ζούμε υγιεινά, δηλαδή σε αντιστοιχία με τις ανάγκες του οργανισμού μας και σε αρμονία με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που μας περιβάλλει, διαφυλάττουμε την καλή μας υγεία και αυξάνουμε τη διάρκεια της ζωής μας.
Το πως μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να κερδίσουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής, απαντάται με το καλύτερο δυνατό τρόπο από το βιβλίο «ΥΓΕΙΑ ΩΣ ΤΑ 100» του Siefried Meryn.
Το βιβλίο αυτό, με την προσεγμένη μετάφραση της Αντριάνας Σακκά και την επιμελημένη έκδοση των «Εκδόσεων Κριτική» παρέχει την ευκαιρία στους Έλληνες αναγνώστες να κατανοήσουν τα «μυστικά» της καλής υγείας και να εξοικειωθούν με εκείνες τις συνήθειες και συμπεριφορές που προασπίζουν και προάγουν την υγεία χαρίζοντας μεγαλύτερη μακροζωία.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου φωτίζει τα μέχρι πρότινος σκοτεινά μονοπάτια των διαδικασιών της γήρανσης, ανοίγοντας νέους δρόμους για την παράταση της ανθρώπινης ζωής.
Μέχρι τα 100 μας υπόσχεται ο συγγραφέας και γιατί όχι και περισσότερο!
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υγεία μας εξαρτάται κατά 50% από τη συμπεριφορά μας, κατά 20% από το περιβάλλον, κατά 20% από την κληρονομικότητα και μόνο κατά 10% από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που ευθύνονται για το 50% των θανάτων στην χώρα μας και οι καρκίνοι που ευθύνονται περίπου για το 23%, μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, τροποποιώντας κάποιες καθημερινές συνήθειες που τα προκαλούν, κυρίως το κάπνισμα, την κακή διατροφή, το στρες, την έλλειψη φυσικής άσκησης και προβαίνοντας στην έγκαιρη διάγνωσή τους με τη διενέργεια των ενδεδειγμένων διαγνωστικών εξετάσεων τη σωστή στιγμή.
Στην Ελλάδα, η έννοια της Πρόληψης έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των περισσοτέρων με τις ετήσιες διαγνωστικές εξετάσεις, το γνωστό check-up. Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι μεν χρήσιμος, κυρίως δε όταν γίνεται προγραμματισμένα και σύμφωνα με το προφίλ υγείας του κάθε ατόμου, αποτελεί όμως μόνο το ένα κομμάτι της Πρόληψης, τη δευτερογενή Πρόληψη.
Η πρωτογενής Πρόληψη, που αφορά την καταπολέμηση και αποφυγή των κινδύνων που απειλούν την υγεία μας, αν και πιο σημαντική, συνήθως παραγνωρίζεται και σπανίως εφαρμόζεται.
Βέβαια, η υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών, πολλές φορές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια και συχνά βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες. Για το σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί ο ιδιαίτερος επιστημονικός κλάδος της Αγωγής Υγείας, που με οργανωμένα προγράμματα παρέμβασης και συμβουλευτικής υποστήριξης, βοηθά στην καταπολέμηση ανθυγιεινών συμπεριφορών και στην υιοθέτηση συνηθειών που προστατεύουν και προάγουν την υγεία.
Σε κάθε όμως περίπτωση, πρώτο βήμα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η παροχή των αναγκαίων πληροφοριών και οδηγιών στους ενδιαφερόμενους που εύληπτα και τεκμηριωμένα παρέχει το βιβλίο «ΥΓΕΙΑ ΩΣ ΤΑ 100».
Το βιβλίο αυτό καλύπτει επίσης εξίσου αποτελεσματικά και τα θέματα της δευτερογενούς Πρόληψης. Η έγκαιρη διάγνωση, με τη διενέργεια ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων για τη διαπίστωση της νόσου πριν εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα παρέχει τη δυνατότητα για άμεση και αποτελεσματική θεραπεία ορισμένων συχνών μορφών καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας και του μαστού στις γυναίκες, του προστάτη στους άνδρες, του παχέος εντέρου και στα δύο φύλα.
Επίσης, επιτυγχάνεται η καλύτερη αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης, που αποτελούν ταυτόχρονα και σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η εφαρμογή της δευτερογενούς Πρόληψης έχει και αυτή ιδιαίτερη αξία στη χώρα μας γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τα συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα.
Από επιδημιολογικές μελέτες γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα το 50% του πληθυσμού πάσχει από μία χρόνια πάθηση, ενώ το 40% πάσχει από περισσότερες από μία πάθηση. Το δε 25% περίπου του πληθυσμού είναι υπερτασικοί, εκ των οποίων το 10% δεν το γνωρίζει, το 9% δεν ακολουθεί θεραπεία, το 66% ακολουθεί ανεπαρκή θεραπεία και μόνο το 15% είναι σωστά ρυθμισμένο.
Το ίδιο περίπου ισχύει και για τους διαβητικούς. Από τους περίπου 900.000 έλληνες διαβητικούς, οι 400.000 είναι χωρίς αγωγή και μόνο οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι. Όσο δε πιο αργά γίνεται η διάγνωση των χρόνιων αυτών νοσημάτων, τόσο πιο έντονη καθίσταται η συμπτωματολογία τους, πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους, πιο επιτακτική ανάγκη για νοσηλεία.
Το βιβλίο του Siegfried Meryn περιλαμβάνει και άλλα κρίσιμα ζητήματα υγείας, όπως είναι ο ύπνος, η σεξουαλική υγεία, η πνευματικότητα και η κοινωνικότητα, συμβάλλοντας έτσι στην εμπέδωση μιας ολιστικής αντίληψης για την υγεία, που δεν αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μία μονοδιάστατη μηχανή αλλά σαν μία οντότητα που καθορίζεται από τη σωματική, ψυχική, κοινωνική διάσταση της ύπαρξής του.
Μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί τελικά η υγεία δεν είναι μόνο η απουσία της αρρώστιας ή της αναπηρίας, αλλά και η σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
20 σχόλια:
Welcome back!!!!!!!
Καλώς ήρθες πίσω, Αγαπητή Βασιλική, από την "μικρή"(;;) απουσία.
Μεγάλο θέμα άνοιξες με την πρόληψη.
Από τους αρχαίους χρόνους ειπώθηκε το "Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν".
Το έγραφε και σε ένα πινακίδιο στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Ανάθεμα με αν το ακολουθήσαμε ποτέ.
Πάντα αυτά τα σκεφτόμαστε όταν είναι πολύ, ως πάρα πολύ, αργά!!
Μιλάω "εξ ιδίας πείρας" (ας μη το αναλύσουμε τώρα).
Και η "ίαση" που λένε, ας μη γελιόμαστε, αφορά το "προσδόκιμο επιβίωσης", που είναι η πενταετία.
Μετά τι;;;;;
Αυτά τα λίγα για την ώρα, Καλή σου μέρα και χαίρομαι που είσαι ξανά εδώ....
Καλώς την!
Όπως λεει και ο Δύσπιστος, μεγάλο θέμα άνοιξες, παρ'όλα αυτά πολύ σωστά τα όσο γράφεις, μακάρι να τα κάναμε όλοι πράξη...
Καλή σου μέρα...
Blogger Ο/Η ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
You are welcome!
Ευχαριστώ Σταύρο!
Όλοι συμφωνούμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά καλά είναι να θυμόμαστε κάπου-κάπου πως γίνεται αυτό...
Χαίρομαι που τα ξαναλέμε!!!
Καλό εορταστικό απόγευμα.
Blogger Ο/Η Betty's Cuisine
Βέττυ μου καλώς σε ξαναβρίσκω!
Μεγάλο το θέμα, αλλά αξίζει κάποια πράγματα να τα υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, εκτιμώντας και προστατεύοντας την καλή μας υγεία, όσο μπορούμε.
Δεν θέλει κόπο...
θέλει τρόπο!!!
(όπως έλεγε και μια διαφήμιση)
Την καλημέρα μου με αγάπη...
καλώς την, καλό το προλαμβάνειν αλλά μακάρι να εξαρτιόταν η καλή υγεία μόνο από αυτό, αρκεί ένα τσέρνομπιλ και μερικές βομβίτσες σε γειτονικό κράτος και η πρόληψη πάει περίπατο
Ανώνυμος Ο/Η γαστεροπλήξ
Αχ Γαστεροπλήξ μου, πόσο δίκαιο έχεις...
Τί να σου κάνουν τα μαρούλια και τα ραδίκια αν είναι μέσα στη ραδιενέργεια!!!
Πρόληψη όσο μπορούμε, μέσα στο περιβάλλον που ζούμε!
Ας κάνουμε τουλάχιστον ότι περνάει από το χέρι μας... Είναι καλύτερο από την αδιαφορία.
Καλώς σε ξαναβρίσκω φίλη μου.
Καλώς όρισες VASILIKI.
Εύχομαι όλα να πήγαν καλά όσο καιρό απουσίαζες.
Πολύ ωραίο το θέμα σου.
Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να προσέχουμε παραπάνω τον εαυτό μας και αν δούμε κάποιο σημάδι να το ψάξουμε.
Καλό σου βράδυ.
Χάρηκα που γύρισες, μαθαίνω πολλά από σένα.
Φιλιά.
Καλώς σε βρίσκω Savvina μου.
Δόξα τω Θεώ, καλή είναι η εξέλιξη με την υγεία της αδελφής μου.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν πολλές ζωές σήμερα με τα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία και η ιατρική.
Χαρά μου να μοιράζομαι μαζί σας χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία μας σωματική και ψυχική.
Κι εγώ μαθαίνω από σένα πολλά.
Φιλιά πολλά
σε σένα και στον Ευρύνοο.
Αγαπητή Βασιλική καλώς ήρθες!
Πολύ χρήσιμο το θέμα σου για όλους μας.Τα σχόλια πρόλαβε και τα έκανε ο φίλος Σταύρος στην αρχή και τα συμπλήρωσε πολύ εύστοχα η Γαστερόπληξ στη συνέχεια.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!
Blogger Ο/Η zeidoron
Αγαπητέ zeidoron σ' ευχαριστώ.
Καλώς σας ξαναβρίσκω!
Η υγεία, όπως και η ζωή είναι δώρο που οφείλουμε να σεβόμαστε και να συντηρούμε με ότι μέσα και γνώσεις διαθέτουμε.
Φιλιά στη Σταυρούλα!
Καλό βράδυ, επίσης.
Βασιλικη το θεμα που επελεξες ειναι η ιδια η ζωη μας.Πολυ καλη προσπαθεια.Ευχομαι οι γυναικες να ενημερωνονται συνεχως και να κανουν τις προληπτικες εξετασεις που χρειαζονται.Ετσι μονο θα νικησει η ζωη.Σαν γυναικα ευχαριστω για την προσπαθεια.
kαλημερα Βασιλικη. χαιρομαι που εισαι καλα. πολυ ωραιο το θεμα της αναρτησης σου. καλα ειναι η προληψη, καλα τα λες, αλλα ειναι πολλες οι γυναικες που δεν δινουν σημασια για την δικια τους υγεια, παρα μονο για των αλλων.λαθος τους βεβαια αυτο και το ξερουν. ελα ομως που ειναι ξεροκεφαλες. [μια απο αυτες ειμαι καιγω. ολα για τους αλλους και τπτ για μενα. δεν φταινε οι αλλοι ομως, παρα μονο εγω].νασαι καλα που μου κινησες το ενδιαφερον να με προσεξω.
Καταπληκτική ανάρτηση και άκρως αφυπνιστική.
Ετσι είναι και έτσι πρέπει να κάνουμε. Ευτυχώς τα περισσότερα τα ακολουθώ πλήρως.
Καλώς ήρθες πάλι και μια γλυκειά Καλησπέρα.
Blogger Ο/Η ΓΙΑΝΝΑ
Σ' ευχαριστώ Γιάννα.
Τα ίδια εύχομαι κι εγώ.
Μακάρι να ξεπεράσουν όλες και όλοι το "ταμπού" της λέξης καρκίνος και να κάνουν προληπτικές εξετάσεις...
Να είσαι καλά για πάντα
και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
Τα λέμε...
Blogger Ο/Η Εφη
Έφη μου, καλώς μου την!
Όλες σε κάποια φάση της ζωής μας αμελούμε τον εαυτό μας.
Σκέψου όμως πως μόνο όταν είμαστε καλά μπορούμε να προσφέρουμε και σ' αυτούς που αγαπάμε...
Οπότε αν φροντίζουμε για την υγεία μας κάνοντας πρόληψη, έχουμε τη δυνατότητα να φροντίζουμε και να τρέχουμε και για τους άλλους.
Χαίρομαι που σε "ξεσήκωσα".
Φιλιά πολλά...
Blogger Ο/Η Αστρο - Συμμορίτες
Συμμοριτάκια μου να είστε καλά.
Χαίρομαι...
Διότι η πρωτογενής πρόληψη είναι το ήμισυ το παντός, δηλαδή να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση κυρίως.
Φυσικά, σαν δευτερογενή πρόληψη, μία μέρα το χρόνο να την αφιερώνουμε για κάποιες προληπτικές εξετάσεις.
Μια συνήθεια είναι όλα...
και οι συνήθειες αλλάζουν.
Στο χέρι μας είναι!
Καλώς σας βρίσκω και πάλι,
Φιλιά πολλά...
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΠΑΛΙ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΓΕΙΑ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ!!! ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ?? ΕΛΠΙΖΩ ΑΠΛΑ Υ Π Ε Ρ Ο Χ Α !
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΣΕΣ ΠΙΘΑΝΌΤΗΤΈΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ . ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ!!! :((
Blogger Ο/Η JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
Καλέ μου φίλε SKPOYTZAKO
σ' ευχαριστώ και πάλι...
Ο έλεγχος -ναι- είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας για να προλαβαίνουμε τα δυσάρεστα.
Να μην αμελούμε ποτέ.
Να είσαι καλά,
καλό Σ/Κ.
Blogger Ο/Η * Marlou *
Καλώς τη γλυκειά Μarlou.
Δόξα τω Θεώ είμαι πολύ καλά.
Θα διαφωνήσω λιγάκι μαζί σου, ως προς τις πιθανότητες...
Γνώμη μου, αλλά και πολλών ειδικών, είναι ότι οι πιθανότητες να νοσήσουμε αυξάνονται όταν δεν κάνουμε σωστή διατροφή και άσκηση και ζούμε σε επιβαρυμένο περιβάλλον κλπ. (πρωτογενής πρόληψη)...
Φυσικά -πάντα- υπάρχουν εξαιρέσεις που μας κάνουν να αναρρωτιόμαστε "γιατί"!
Εκεί όμως υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες, όπως γονίδια και κληρονομικότητα...
Ο Θεός βοηθός σε όλους!
Καλό Σ/Κ
με υγεία και αγάπη.
Δημοσίευση σχολίου