25.3.16

25η Μαρτίου, διπλή γιορτή, διπλή χαρά





Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!

   
Διπλή γιορτή, διπλή χαρά την αγία τούτη μέρα
απ' άκρη σ' άκρη η χώρα μας στα γαλανά ντυμένη
της Λευτεριάς τα σήμαντρα ηχούνε στον αέρα
κι ο Γαβριήλ στην Παναγιά μήνυμα θείο φέρνει.
Είκοσι πέντε του Μαρτίου μέρα ευλογημένη
οι ουρανοί ανοίξανε κι έλαμψε όλη η γη
η Παναγιά γονατιστή ακούει θαμπωμένη
πως απ' αυτή θα γεννηθεί το θεϊκό Παιδί.
Διπλή γιορτή, διπλή χαρά, πανηγυρίζει η φύση
του λυτρωμού το μήνυμα χαρμόσυνα αντηχεί.
Ο αγώνας για τη Λευτεριά του σκλάβου έχει αρχίσει
και γιορτινά στολίστηκε ο ουρανός κι η γη.

 
 Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα αργίας και διπλή γιορτή (θρησκευτική και εθνική) για τους Έλληνες. Θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί τιμούμε τους ήρωες του 1821. Δοξάζουμε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία. Υποκλινόμαστε στους προγόνους μας που πίστεψαν, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εθνική ανεξαρτησία και μας παρέδωσαν μια ελεύθερη χώρα. Μας απέδειξαν ότι, ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να κατακτούμε μεγάλους στόχους.

17.3.16

Επειδή δεν αντέχω να σε βλέπω να λάμπεις


Ο Ισπανός ψυχολόγος και ψυχίατρος Ενρίκε Ρόχας αναφέρει πως «όσοι νιώθουν ότι αποτελούν αντικείμενο του φθόνου συναδέλφων, συμμαθητών, γειτόνων, φίλων, ακόμα και συγγενών, πρέπει να ξέρουν πως το πιο σημαντικό είναι να προφυλάσσονται, να μην εκτίθενται σε καταστάσεις που προκαλούν και οξύνουν αυτό το συναίσθημα».

Για το τόσο ανθρώπινο ελάττωμα του φθόνου, μια παραδοσιακή αλληγορική ιστορία αναφέρει:

8.3.16

Χρόνια μας πολλά!





Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να γιορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

6.3.16

Μάσκες παντού... Μήπως όλη η ζωή μας είναι ένα διαρκές καρναβάλι;



Μάσκες παντού… Όχι μόνο στα καρναβάλια, αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις, μάσκες στους δρόμους, μάσκες στα πολιτικά γραφεία, μάσκες στις οθόνες των υπολογιστών, μάσκες στις ανθρώπινες σχέσεις, μάσκες στις παρέες, μάσκες στη ζωή μας γενικότερα. 
Πίσω από τις μάσκες, εκτός από την παραπλάνηση, κρύβεται πολλές φορές η παραπληροφόρηση, η υστεροβουλία, η ψευτιά, η ιδιοτέλεια, η εκμετάλλευση, η πονηριά, ο δόλος, ακόμη και η χαιρεκακία!
Σε κάθε περίπτωση κρύβεται η γνησιότητα.
Να γιατί ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε: “Όλα είναι ένα διαρκές καρναβάλι!”


Δεν μεταμφιέζονται μόνο οι μεγάλοι ή οι πολιτικοί, που δήθεν κυβερνούν, δήθεν έχουν οράματα, δήθεν δείχνουν κοινωνική ευαισθησία, δήθεν ενδιαφέρονται για τον πολίτη, δήθεν εφαρμόζουν την αξιοκρατία και τους νόμους…

1.3.16

Μάρτης είναι χάδια κάνει…


Υποδεχόμαστε με αγάπη τον Μάρτιο, τον Ανοιξιάτη, τον πρώτο μήνα της Άνοιξης! Ευχόμαστε, μαζί με τη φύση που αρχίζει να ντύνεται στα γιορτινά της, να φέρει χαρά, χαμόγελα, αγάπη, υγεία και ευημερία στη ζωή όλων των ανθρώπων. 
Ας απολαύσουμε ότι καλό έχουμε και ας προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να μην χάσουμε την αισιοδοξία μας με ότι κι αν βιώνουμε, με ότι κι αν βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας! 
Να φροντίσουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας γιατί, όπως έχει πει και ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης:  
"Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις".

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails Bookmark and Share